Forstå fondenes strategiske mindset + tre gode råd om samarbejdet

Både filantropiske fonde og civilsamfund har en ambition om at løse samfundsproblemer, og flere fonde har de seneste år indtaget en mere proaktiv rolle i forhold til de projekter, der støttes. Forstå her, hvad civilsamfundet kan lære af de strategisk tænkende fonde.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

De seneste år har en del almennyttige fonde undergået en forandring, og penge ruller ikke bare ud af fondenes pengetanke uden nogen form for modkrav. En del fonde er eller har udviklet sig til at være drevet af og med meninger og visioner for de indsatser, der støttes. 

Nogle prioriterer bestemte målgrupper eller fokusområder som unge, hjemløse eller sundhed og har eksterne ekspertgrupper til at guide dem. Der er også ofte et ønske fra fondes side om at være såkaldte strategiske samarbejdspartnere. Når et projekt rundes af, lægges der stadig større vægt på afrapportering og den viden, der kan trækkes ud af en indsats. 

Selvom det kan forekomme forstyrrende for NGO’en, at fonde stiller spørgsmål til metoder og tilgange, er det ikke nødvendigvis en dårlig idé, at fondene ønsker at spille en større rolle i uddelingen. Sådan lyder det fra sekretariatschef i Fondenes Videnscenter, Hanne Elisabeth Rasmussen. Som tidligere NGO-chef har hun indblik i, hvordan både modtager og donor tænker, når der skal ansøges om nye penge til projekter. 

“Fonde er ikke bare gode til at dele penge ud. Flere af de større fonde har ansatte, der kan være gode sparringspartnere til civilsamfundet. Ofte har NGO’er en god og dyb indsigt i sin målgruppe og deres daglige problemer. Den viden har fondene ingen interesse i at konkurrere på eller styre, så man skal ikke se sig selv som værende i konkurrence med fondene,” siger hun. 

Fondene sikrer “det brede blik”

Derfor er det heller ikke sådan, at en civilsamfundsorganisation skal sætte sin erfaring og viden til side, bare fordi en fond nu også sidder med ved bordet, understreger Hanne Elisabeth Rasmussen. I stedet kan man altså se fondene som en slags stige, man kravler opad, for at få et bredere blik på, hvordan andre organisationer griber deres arbejde an, eller hvad den nyeste forskning siger om dette og hint. 

“Fonde har ofte en meget opdateret viden. De har tid og ressourcer til at følge med på universiteternes udgivelser, de gennemfører tests og evalueringer og har ofte fingeren på internationale trends. De kan være en god kilde for organisationerne til at få trukket viden ud, som man ikke selv har hverken tid eller råd til selv at skaffe,” forklarer sekretariatschefen og uddyber:  

“Når fonde og civilsamfundsorganisationer indgår i et samarbejde, så mødes forskellige former for viden. Begge dele er værdifuldt. Hvis det bringes i spil rigtigt, når man ofte endnu længere med sin indsat, end hvis man står alene.”

Amerikanske forbilleder og politisk pres

Fondenes mere professionaliserede tilgang har været mere end 15 år undervejs. Amerikanske fonde som eksempelvis Gates Foundation – der er stiftet af Microsoft-stifteren Bill Gates og hans ekskone Melinda – er et forbillede for mange europæiske fonde. De store amerikanske fonde har været de første til at bruge “impact” som et måleinstrument for succes, og de uddeler i det hele taget deres penge mere strategisk for få højere samfundsgavnligt udbytte. 

Men også hjemlige, politiske forhold har været med til at skubbe til at fondene udvikler sig i deres uddelingspraksis. For siden finanskrisen har der været et konstant pres på fondene fra Christiansborg. De bliver opfordret til at tage medansvar og dække nogle af de store samfundsinvesteringer, der er nødvendige. 

Det er blandt andet på den baggrund, at fondene nu blander sig mere. Og selvom Hanne Elisabeth Rasmussen anerkender, at det fra et civilsamfunds-perspektiv kan opleves som intimiderende, så kan civilsamfundsorganisationer og fonde stadig finde en fælles melodi. Så længe man husker at have en god og åben dialog. 

Forrige artikel Vejen til en finanslovsbevilling er brolagt med masser af kaffe og medieomtale Vejen til en finanslovsbevilling er brolagt med masser af kaffe og medieomtale Næste artikel Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.