Ungt håb i livsfarligt ministerium

ANALYSE: Ministerdebutanten Astrid Krag (SF) får chancen på et af regeringens højt profilerede områder. Kigger man på historien, er ministeriet ikke nogen karrierekanon. I hvert fald ikke opad.

Vil gå langt for at redde Krag
Hendes stærke position i SF og det faktum, at hun internt regnes som en af stjernerne, der har potentiale til endnu større poster end sundhedsministeriet, er vigtigt i vurderingen af hendes chancer som succesfuld sundhedsminister.

For ikke hvis - men når - Astrid Krag skal igang med at håndtere de mange udfordringer i sundhedsvæsnet, plus de løbende enkeltsager fra sygehusene rundt i landet, har hendes interne position i partiet betydning.

Ledelsen i SF vil gå meget langt i forhold til at kræve, at Krag kan beholde posten, selvom Helle Thorning-Schmidt (S) måske på et tidspunkt skulle finde det lettest at lukke en sag ved at fyre Astrid Krag.

Skal man sammenligne med forgængere, så er Lars Løkke Rasmussen, der dengang var næstformand i Venstre, eksemplet på en minister, der havde stor opbakning. Jakob Axel Nielsen (K) er eksemplet på det modsatte, i det han blev fyret ved en rokade efter kun kort tid på posten. Her kunne en stærkere indgriben fra daværende K-leder Lene Espersen givetvis have givet ham en chance mere.

At Astrid Krag ikke endnu hører til i den helt tunge kategori blandt ministrene, kan man blandt andet se ved, at hun ikke har fået plads i de to magtfulde regeringsorganer: Økonomiudvalget og koordinationsudvalget. Her sad Lars Løkke Rasmussen som sundhedsminister i økonomiudvalget.

På positivsiden for Astrid Krag er derimod, at hun som fagordfører har vist sig som en knalddygtig kommunikator. Både til vælgerne, der ser hende i fjernsynet i tv-indslag og til de benhårde debatter i Folketinget.

Login