S: Kompromis om udlændinge

Mogens Lykketoft, der netop er kommet med et nyt integrationsudspil fra sit parti, håber på en bred aftale om udlændingepolitikken. Den Radikale udlændingeordfører, Elsebeth Gerner Nielsen kalder integrationsudspillet for "gammel vin på nye flasker".

Anledningen er partiets netop offentliggjorte integrationsudspil, hvori Socialdemokraterne for første gang slår fast, at antallet af indvandrere i Danmark udgør et reelt problem i bestræbelserne på at få integreret de udlændinge, der allerede opholder sig i landet.

»Det, der er vores bestræbelse, er at få udlændingediskussionen væk som konfliktpunkt nummer et i dansk politik. For hvis vi ikke får det, så får vi heller ikke skabt det psykologiske klima, der er forudsætningen for, at flere indvandrere og flygtninge kan komme ind på de danske arbejdspladser.

Vejen til enighed mellem regeringen og Socialdemokraterne på udlændingeområdet er dog ikke fri for sten. For selv om partiet nu accepterer flere af regeringens stramninger, så vil S afskaffe reglen om, at en udlænding skal have været i landet i syv år, inden vedkommende kan få permanent opholdstilladelse. Der skal maksimalt gå fem år, mener partiet. Også den særlige lave starthjælp til arbejdsløse indvandrere er Socialdemokraterne imod.

Login