Prognose: Folketings-taburet vakler under ministre

GEOGRAFISK PROGNOSE: LA står for første gang til at komme i Folketinget. Se, hvor deres – og alle de øvrige – mandater falder ved valg nu. Folketingets formand og flere ministre er i farezonen.

Liberal Alliance har gjort det noget nær umulige og står nu for første gang i professor Søren Risbjerg Thomsens vejede snit af alle landets troværdige meningsmålinger til at komme i Folketinget.

Professor Risbjergs geografiske prognose for mandaternes fordeling, som Altinget.dk bringer i dag, viser, at det lille partis fire mandater falder henholdsvis i Københavns Storkreds, Sjællands Storkreds, Østjyllands Storkreds og Vestjyllands Storkreds.

Selv om Liberal Alliance endnu ikke har opstillet nogen kandidater officielt, ligger det i kortene, at der i de første tre kredse skal opstilles de tre siddende folketingsmedlemmer, nemlig hhv. Simon Emil Ammitzbøll, Villum Christensen og Anders Samuelsen. Hvem der får spidskandidaturet i Vestjylland, er mere usikkert.

Liberal Alliances fremgang sker særligt på bekostning af regeringspartierne Venstre og Konservative, der må notere mandefald i adskillige kredse. Således står enten finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) eller Folketingets formand Thor Pedersen (V) fortsat til at ryge ud i Nordsjælland, Helle Sjelle (K) er truet i København, og i Nordsjællands Storkreds skal justitsminister Lars Barfoed (K) slås med socialminister Benedikte Kiær (K) om kun ét mandat.

Samtidig tyder alt også på et farvel til den konservative Per Ørum Jørgensen, ligesom enten Mike Legarth eller Carina Christensen også er truet.

Herunder følger en gennemgang af ændringerne i partiernes tilslutning i april 2010 i de forskellige storkredse i forhold til den geografiske prognose fra marts 2010 og valget i 2007. Prognosen er beregnet ud fra professor Risbjergs statistisk funderede og kvalitetsvejede gennemsnit af troværdige meningsmålinger i april måned.

Login