Konservative fløje fejet under gulvtæppet

ANALYSE: Lars Barfoed har gode chancer for at undgå intern uro på kort sigt. Men et valgresultat på under otte procent kan få partiets latente modsætninger til at bryde ud i lys lue.

En kontant afregning ved valget senere på året har en pacificerende effekt på de fleste folketings-medlemmer. Det er præcis det forhold, der i første omgang har stoppet den magtkamp, der var ved at blive rullet ud ved det konservative lederskifte. På længere sigt er faren for et opgør mellem partiets forskellige tendenser dog på ingen måde afværget.

Justitsminister Lars Barfoeds magtovertagelse hos Konservative foregik formelt set enstemmigt, men økonomiminister Brian Mikkelsens overraskende aktion torsdag blotlagde tydeligt fronterne i partiet. Mikkelsens forsøg på at nå den absolutte toppost var noget halvhjertet, men den egentlige baggrund for at bringe sig selv i spil synes også at være en anden.

Skyggen fra 90'erne
For Brian Mikkelsen var det magtpåliggende at vise, at han kunne mønstre støtte fra næsten halvdelen af folketingsgruppen, heriblandt centrale skikkelser som Lene Espersen, Henriette Kjær og Naser Khader.

Login