Enhedslisten har droppet alt eller intet

ANALYSE: Enhedslistens hovedbestyrelse er mere pragmatisk anlagt end tidligere. Princippet om altid at stemme imod "den mindste forringelse" er blødt op, og det kan give Enhedslisten en hidtil uset indflydelse på den kommende finanslov.

Mens Margrethe Vestager (R) begræder, at Konservative er så små, at de er parlamentarisk ubrugelige, og Helle Thorning-Schmidt (S) presses af den uforsonlige tone fra Venstre og Dansk Folkeparti, er der et andet sted på Christiansborg, hvor man ligefrem er begejstrede over den borgerlige visnepolitik.

Det er i Enhedslisten, hvor de får foræret helt nye muligheder som følge af den fortsatte blokpolitik. Men det kræver, at partiets hovedbestyrelse går med til en elastisk tolkning af et af partiets grundlæggende principper.

Det er det gamle princip om "altid at stemme imod den mindste forringelse", der står for skud. Ligesom Enhedslistens rotationsprincip overtog venstrefløjs-sammenslutningen den ultimative modstand mod "den mindste forringelse" fra Venstresocialisterne, der konsekvent afviste at indgå i nogen form for politisk studehandel. Det var et princip, der afgørende adskilte VS fra det SF, man brød ud fra i december 1967.

Login