Her er DF's folketingsgruppe efter valget

ANALYSE: Altinget.dk vurderer, hvem DF får valgt hvor - ved et valg nu: Nyvalg til fire kandidater, mens én ryger ud af Folketinget.

Dansk Folkeparti kan se frem til fire nye folketingsmedlemmer efter næste valg.

Det viser Altingets analyse af Dansk Folkepartis nye folketingsgruppe under scenarier af alt lige fra kun ét til hele 32 mandater til partiet.

Altingets valgekspert, professor Søren Risbjerg Thomsen, har således udarbejdet en "hitliste" over Dansk Folkepartis mandater på baggrund af en dugfrisk geografisk prognose for partiernes mandatfordeling medio september 2007. Hitlisten viser, i hvilken rækkefølge DF-mandaterne falder.

Altinget har herefter ud fra samtaler med kilder med kendskab til partiet og undersøgelser af kandidaternes styrkeforhold ved tidligere lokal- og folketingsvalg sat navne på de forskellige kandidater og kan derfor nu give et bud på sammensætningen af Dansk Folkepartis folketingsgruppe efter næste valg.

Fem ud - fire ind
Fire siddende MF'er genopstiller ikke: Det er Poul Nødgaard, Birthe Skaarup, Pia Kristensen og Louise Frevert, der forlod partiet tidligere på året. Altingets analyse forudser desuden, at et enkelt af de øvrige folketingsmedlemmer - nemlig Tina Petersen - ikke bliver genvalgt ved næste valg.

I prognosen fra professor Risbjerg får Dansk Folkeparti i alt 23 mandater - det er en tilbagegang på ét mandat i forhold til folketingsvalget i 2005.

Det giver derfor mulighed for nyvalg til fire kandidater. Og vi forudser, at de fire, der kan se frem til valg, er organisatorisk næstformand Carl Christian Ebbesen, 1. viceborgmester i Odense Alex Ahrendtsen, læge Martin Kelkelund og MEP Mogens Camre.

Herunder følger en gennemgang af de 23 første mandater - og bud på yderligere ni kandidater, der kan blive valgt, hvis partiet ved valget får et bedre resultat, end målingerne i øjeblikket forudser.

Bemærk, at professor Risbjergs prognose kun viser, i hvilken rækkefølge mandaterne falder i de forskellige storkredse - mens det er Altinget, der har sat navne og ansigter på de forskellige mandater. Bemærk også, at professor Risbjergs hitliste er lavet på baggrund af et nyt geografisk snit fra medio september 2007, og at der derfor kan være afvigelser fra den geografiske prognose for august, Altinget.dk offentliggjorde 10. september.

Dansk Folkepartis allerførste mandat falder - naturligvis - til partistifter og -formand MF Pia Kjærsgaard. Hun stiller op i Kalundborgkredsen i Sjællands Storkreds, der er landets største, og kan sandsynligvis se frem til et meget højt personligt stemmetal. Ved valget i 2005 fik hun næsten 40.000 personlige stemmer, men stiller efter valgkredsreformen op i en langt større storkreds end sidst.

Andet mandat til partiet falder i Sydjyllands Storkreds. Her er det indfødsretsordfører og MF Søren Krarup og partiets miljøordfører, MF Jørn Dohrmann, der skal kæmpe om førstepladsen. Ved sidste valg fik Dohrmann flere stemmer i Vejle Amt, end Krarup fik i Sønderjyllands Amt - men Dohrmanns højborg i Vejle Amt er blevet amputeret i valgkredsreformen, og vurderingen er derfor, det vil være Søren Krarup, der løber med det første mandat i Sydjylland.

Login