Et skridt nærmere missilskjoldet

Grønlands landsstyreformand, Hans Enoksen (Siumut) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) underskriver om kort tid den principaftale, som er forudsætningen for at Thule-radaren kan inddrages i USA's missilskjold.

»Vi vil om kort tid foreslå USA, at forsvarsaftalen fornys, og at den også kommer til at omfatte en regulering af miljøområdet på Thule-basen«, siger Per Stig Møller. »Ved at inddrage spørgsmålet i forhandlingerne søger vi at kvalitetssikre fremtidens miljø i Thule.«

Skærpede miljøkrav til USA er prisen for en enig grønlandsk opbakning til principaftalen: Miljøet på Thule-basen skal reguleres, det økonomiske ansvar for oprydning skal placeres, og USA skal udarbejde en genopretningsplan for miljøet og en tidsplan for udførelsen.

Indholdet af principaftalen er endnu ikke offentliggjort, men tilsyneladende har Landsstyret opgivet at få kravet om ligeværdighed i fremtidige beslutninger om fælles anliggender direkte med i aftalen, fordi det strider mod grundloven. Til gengæld tages spørgsmålet op, hvis Grønland senere foreslår en lov om selvstyre til afløsning af hjemmestyreloven.

Login