Et lysglimt i SF-mørket

ANALYSE: Togfonden skabte kortvarig eufori i et SF, hvor spekulationerne om tiden efter Vilhelmsen er i fuld gang. SF-formanden ser dog ud til at overleve foråret, og partiets ambitioner om skarpere markeringer kan omsider blive til virkelighed.

Christiansborg var i sidste uge vidne til noget så eksotisk som en rendyrket SF-succes: De langvarige forhandlinger om den 28 mia. store togfond kom i hus, SF's transportminister Pia Olsen Dyhr fik kilometervis af god omtale, og som en net sidegevinst stod Dansk Folkeparti forpjuskede tilbage efter en mislykket armlægning med ministeren.

Togfonden blev ikke kæmpet igennem mod de andre regeringspartier - og kan derfor ikke sidestilles med Radikales mange sejre i den økonomiske politik. Men togfonden er ikke desto mindre en decideret SF-mærkesag, som partiet allerede førte på banen ved folketingsvalget i 2007. Den er ubetinget SF's største resultat i regeringen til dato. 

Solstrålehistorien om togfonden ændrer bare ikke ved et SF-landskab, der ellers er hyllet i mørke. Ganske vist er SF ikke på forhånd sikret et horror-forår som i 2013, hvor kontanthjælpsreform, SU-reform, selskabsskattelettelser og lærerkonflikt truede i den nære fremtid. Fra SF's synsvinkel ser det mere balanceret ud i foråret 2014, men der er på den anden side ikke initiativer i pipelinen, der vil få vælgerne til at strømme tilbage.

Login