Bedre mulighed for aktindsigt

Det skal blive lettere for den enkelte borger at får aktindsigt i domme og kendelser i retssager. Justitsminister Lene Espersen (K) vil fremsætte et lovforslag i næste folketingssamling, og det vil blive støttet af Dansk Folkeparti.

»Der trænger til at blive gjort noget ved området,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Per Dalgaard. Med partiets opbakning vil der være flertal for at ændre reglerne.

Justitsminister Lene Espersens bebudede lovforslag vil bygge på Retsplejerådets betænkning, som blev offentliggjort i slutningen af marts 2003. Her påpegede man blandt andet et stort behov for en modernisering af reglerne om aktindsigt i civile sager og straffesager for den almindelige befolkning - og særligt for parter og personer med en særlig interesse.

»Det er meget væsentligt for et velfungerende demokrati, at borgerne og pressen kan følge med i, hvad der foregår ved domstolene. I et moderne informationssamfund er åbenhed imidlertid i høj grad også et spørgsmål om adgang til de dokumenter, der benyttes ved domstolene.«

Login