V: Kvalificeret arbejdskraft efterlyses

DEBAT: Det er nytteløst at uddanne flere akademikere, når erhvervslivet mangler faglærte. Det mener Thomas Danielsen (V).

Af Thomas Danielsen (V)
Ordfører for landdistrikter og øer

Erhvervet efterlyser kvalificeret arbejdskraft – særligt i landdistrikterne. Kvalificeret arbejdskraft er en grundlæggende forudsætning for vækst og udvikling i landdistrikterne. Uden kvalificeret arbejdskraft kan virksomhederne se sig tvunget til at flytte produktionen til lande, hvor den rette arbejdskraft findes.

Vi står i en paradoksal situation, hvor flere og flere unge med en universitetsuddannelse går ledige, samtidig med at virksomheder skriger efter kvalificeret arbejdskraft. Det skal vi gøre op med. Vi skal uddanne færre til ledighed og flere til arbejde. Det, tror jeg, er en logik, alle kan forstå. Og det er en logik, der er vigtig at forstå.

For uden handling risikerer vi at mangle 90.000 faglærte i Danmark i 2030. Samtidig vil vi i 2030 have uddannet 55.000 flere akademikere, end samfundet har brug for. Situationen er til dels et resultat af den tidligere regerings politik. SR-regeringen indførte b.la. en målsætning om, at 25 pct. af alle unge skulle gennemføre en universitetsuddannelse.

Målsætningen blev mere end indfriet, og vi står nu med en stor andel unge, der ikke kan finde arbejde. Unge er blevet uddannet til ledighed. Det er spild af samfundets ressourcer.

Fjern ensidigt fokus
Regeringen har lyttet til erhvervets efterlysning af kvalificeret arbejdskraft. Vi har sat en efterforskning i gang, og vi har fundet frem til løsninger på, hvordan virksomheder skaffer den rette arbejdskraft. Sikring af kvalificeret arbejdskraft står højt på regeringens prioriteringsliste.

Vi har afskaffet den tidligere regerings målsætning og gjort op med det ensidige fokus på gymnasie- og universitetsuddannelserne. For med det ensidige fokus er andre vigtige uddannelser blevet glemt. Vi prioriterer, at flere unge får en uddannelse, som de kan bruge. Vores mål er, at 25 pct. af afgangseleverne fra folkeskolen skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020 og 30 pct. i 2025.

For at give virksomhederne bedre muligheder for at tiltrække elever i landdistrikterne vil vi give mulighed for, at elever, som er i virksomhedspraktik i landdistrikter, kan bo på kostafdelinger med tilskud. Vi ved, at virksomhedspraktik er en vigtig del af mange erhvervsuddannelser. Og vi ved, at virksomhederne har brug for flere erhvervsuddannede.

For at understøtte virksomhederne i landdistrikterne samt de decentrale uddannelsestilbud vil vi lave en bredbåndspulje, der skal forbedre mobil- og bredbåndsdækningen. Manglende digital infrastruktur er en hindring for lokal vækst og smarte digitale løsninger. Vi skal imødekomme de steder, hvor bredbånd er uforholdsmæssigt dyrt.

Bedre sammenhæng mellem universiteterne og erhvervslivet
For at skabe øget innovation og vækst i virksomhederne i landdistrikterne vil vi igangsætte en landdistriktsvækstpilotordning. Den skal give tilskud til, at virksomheder i landdistrikterne kan ansætte en kvalificeret medarbejder i op til to år i forbindelse med innovationsprojekter. Nye idéer skal skabe fornyet vækst og udvikling. Det er der brug for.

Vi skal skabe bedre sammenhæng mellem universiteterne og erhvervslivet. Når vi bruger så mange penge på forskning og uddannelse, er det vigtigt, at pengene er med til at skabe arbejdspladser, vækst og innovation i virksomhederne. De videregående uddannelser skal orienteres mod arbejdsmarkedets behov.

Det er vigtigt, at uddannelsessystemet er med til at fremme en positiv udvikling i alle dele af landet. Det er vigtigt, at virksomheder får den arbejdskraft, de har brug for, så de kan blive i Danmark.

Jeg er glad for, at regeringen er et skridt nærmere at finde den kvalificerede arbejdskraft, som erhvervet efterlyser.

Forrige artikel Yderområder: Vækstplan et lille plaster på et stort sår Yderområder: Vækstplan et lille plaster på et stort sår Næste artikel AE: Potentiale i Konservatives skatteforslag AE: Potentiale i Konservatives skatteforslag