Ingeniørvirksomhed: De mest bæredygtige bygninger er dem, der allerede er bygget

Den nye aftale om grøn omstilling i byggeriet fokuserer primært på nybyggeri. Det er en skam, for eksisterende byggeri er mere bæredygtigt, end man tror, skriver Jeppe Blohm Nielsen.

Bygge- og anlægssektoren er som bekendt en af de største syndere, når det kommer til CO2-aftryk. Vi ligger i toppen som en af de absolut mest klimabelastende.

Hver og én har vi et ansvar for, hvordan vi kan tage ansvar for klimaet - og det gælder i særdeleshed os professionelle i byggeriet.

Som rådgivende ingeniører beskæftiger vi os i Bang & Beenfeldt med den eksisterende bygningsmasse. Hver dag rådgiver vi vores kunder om transformations- og renoveringsprojekter, og vi lever af at hjælpe med at vedligeholde og renovere eksisterende byggeri.

Det er faktisk mere bæredygtigt, end mange går og tror. Nuvel, en gammel ejendom kan aldrig blive lige så energioptimeret, som en nybygget kan.

Men det bør tages med i den samlede betragtning, at der allerede er brugt en betragtelig mængde energi og CO2 på opførelsen af en eksisterende ejendom.

Energioptimerer gamle ejendomme
Ofte hjælper vi foreninger med at energioptimere og renovere deres smukke, gamle københavnerejendomme. Det er til glæde for dem, der skal bo i dem.

Det er også til glæde for miljø og klima, fordi vi med renovering sikrer en længere levetid på bygningerne og energioptimerer dem i samme omgang.

Endelig er det til glæde for alle os, der færdes i bybilledet og skal se på ejendommene. For de gamle københavnerejendomme vidner om vores fælles historie. De vidner om, at kvalitet og godt håndværk er langtidsholdbart.

Og de gamle ejendomme står stædigt i bybilledet og demonstrerer en tavs modvilje mod den fremherskende "brug og smid væk"-kultur, der har domineret alt for længe. Også i byggeriet.

Opgøret med den kultur burde rummes i den grønne omstilling. Det skal den grønne omstilling rumme.

Politisk vilje afgørende
Byggeriet er kendetegnet af mange mellemstore aktører lige som os, og mange af os har ret høje ambitioner om at operere (mere) bæredygtigt.

Hos os i Bang & Beenfeldt lægger vi os i hvert fald i selen for at rådgive vores kunder om energioptimering og bæredygtighed – og for selv at træffe de rette valg.

Men for at SMV'ernes bæredygtige initiativer og erfaringer kan skaleres og bredes ud, er den politiske vilje og prioritering heraf helt afgørende.

Selvom renovering som udgangspunkt er en mere bæredygtig vej end nedrivning og nybyggeri, så er det stadig uhyre vigtigt at få defineret en række krav på dette område – om end det er en ganske svær opgave.

Skal renovere klimavenligt
For når vi renoverer, skal det selvfølgelig også foregå klimavenligt.

Det kan for eksempel være ved at stille krav om livscyklusanalyser (LCA) og materialevalg, der sikrer de mest bæredygtige løsninger i hele bygningens levetid.

Derfor bliver det spændende at se, hvad aftaleparterne kommer frem til, når de mødes igen ultimo 2022 for at tage hul på "helhedsvurderinger ved renoveringer," som der står i aftalen.

Jeg er sikker på, at vi er flere, der står klar til at tilvejebringe viden og dele vores ideer og erfaringer, når aftaleparterne sætter sig til bordet igen. Vi inviterer i hvert fald gerne os selv på en kop kaffe når som helst.

For det kan kun være i alles interesse, at man retter det bæredygtige blik mod den enorme bygningsmasse, der allerede omgiver os:

De mest bæredygtige bygninger er dem, der allerede er blevet bygget og som vi kan vedligeholde på en bæredygtig måde i mange år fremover.

Forrige artikel Ali Aminali: Kulturskyklapperne forårsager smittebomber i udsatte områder Ali Aminali: Kulturskyklapperne forårsager smittebomber i udsatte områder Næste artikel Morten Løkkegaard: Storstilet EU-projekt rummer både risici og muligheder Morten Løkkegaard: Storstilet EU-projekt rummer både risici og muligheder