Helt nye udfordringer til helt nyt ministerium

DEBAT: Det danske boligmarked står over for helt nye udfordringer, der kun kan løses af et stærkt ministerium i samarbejde med kommuner, institutioner, politi, erhvervsliv og det omgivende samfund. Det mener formanden for Boligselskabernes Landsforening, Palle Adamsen.

Af Palle Adamsen
Formand for Boligselskabernes Landsforening

For godt 10 år siden blev Boligministeriet nedlagt og opgaverne overført til forskellige ministerier og styrelser. Efter valget blev der igen oprettet et ministerium, som har fokus på "By-Bolig og Landdistrikter".

Hermed er vi tilbage til en tradition, som på mange måder har været afgørende for udviklingen af den danske velfærdsstat efter 2. verdenskrig.

Her har et selvstændigt boligministerium været velfærdsstatens garant for et passende udbud af boliger til en pris, som almindelig mennesker kan betale gennem nybyggeri, byfornyelse, udvikling af nye boligformer - f.eks. ungdomsboliger og ældreboliger.

Nye udfordringer
Det er ingen hemmelighed, at udfordringerne på boligmarkedet i dag ikke er de samme, som blev løst af tidligere boligministerier. For ikke så mange år siden handlede det om at stimulere udbuddet af boliger. I dag er der brug for langt mere selektive og komplekse påvirkninger af den del af boligmarkedet, som ikke er underlagt markedskræfterne - især de almene boliger.

Her handler det ikke kun om mursten. Det er temaer som de sociale vilkår i vores byer og boligområder, tilpasning af de eksisterende og nye boliger til at imødekomme ændringer i demografi, aldring, klima og nye generationers efterspørgsel af boliger, som skal på dagsordnen. Alt sammen er det udfordringer, som kalder på et stærkt ministerium for "By-Bolig og Landdistrikter".

Indikatorerne på nogle af de store udfordringer, som Danmarks Almene boliger står over for, er kendte:

Trods et godt boligforlig i efteråret 2010 er der fortsat en betydelig kø i Landsbyggefonden med renoveringsprojekter. Det drejer sig om et betragteligt antal boliger, som er beliggende over hele landet, og som risikerer at udvikle sig til udsatte boligområder inden for en kort periode, hvis ikke kvaliteten løftes.

Med regeringens klimamålsætninger og erklærende mål om bedre energieffektivitet i de eksisterende boliger er der brug for økonomisk hjælp til de mere end 200.000 almene boliger, som er opført før 1961 - altså bygget før vi fik et bygningsreglement med energistandarder, og som derfor langt fra lever op til moderne krav.

Social ulighed
Trods omfattende boligsociale indsatser har den sociale ulighed og fattigdom slået rod i alt for mange almene bebyggelser. Når over hvert fjerde barn i udsatte boligområder vokser op i fattigdom, og store grupper af unge ikke får en ordentlig uddannelse og en tilknytning til arbejdsmarkedet, så er der stor sandsynlighed for, at vi "genproducerer" flere udsatte boligområder, hvor bandedannelser, hærværk, ildspåsættelser og utryghed er en del af hverdagsrisikoen.

Og det ødelægger sammenholdet i vores byer.

Antallet af udsættelser, herunder antallet af familier med børn, er steget eksplosivt siden 2001, så der årligt gennemføres flere end 4000 fogedudsættelser.

Trods stramninger i lovgivningen er kurven ikke knækket - her skal der findes bedre metoder. Udviklingen er tragisk, den koster mio. af kroner, og mange af dem betales af de almene beboere - og i sidste ende skal familier jo have et sted at bo.

Samarbejde på tværs nødvendigt
Mit budskab skal være en velkomst til det nye By-Bolig og Landdistrikt ministerium og en opfordring til samarbejde på tværs af ministerier, kommuner, institutioner, politi, erhvervslivet og det omgivende samfund.

Udfordringerne går på tværs, og i BL-Danmarks Almene Boliger er vi parate til at gå videre og til at gå forrest, men der er brug for, at alle bidrager til løsningerne.

Forrige artikel Farvel til ghettoen Næste artikel Her er boligmarkedets redning