Handicaporganisation: Ældre og handicappede betaler for ghettoplan

DEBAT: En af konsekvenserne af ghettoudspillet bliver, at tiltrængte renoveringer i landets almene boliger bliver skrottet, hvis regeringen holder fast i at finansiere sin politik med penge fra Landsbyggefonden, skriver Thorkild Olesen.

Af Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

Når Regeringen tager fat i diskussionen om parallelsamfund, får de et skævt greb om finansieringen af den samlede pakke.

Pengene bliver taget fra Landsbyggefonden, der er beboernes opsparede midler. Dermed rammer man både mennesker med handicap og mindre mobile ældre, fordi nødvendige renoveringer dermed sættes i stå over hele landet.

I Sundby-Hvorup Boligselskab i Aalborg kan man glemme alt om ombygning af 80 etageboliger til tilgængelige boliger.

I Kalundborg Almennyttige Boligselskab udskydes etableringen af 72 boliger, tilgængelige via elevator, ombygning af badeværelser og adgangsforhold. Ønsket fra Rødovre Almennyttige Boligselskab i afdeling Carlsro om 225 tilgængelige boliger falder også til jorden.

Indgrebet rammer over alt i landet.

Kun råd til renoveringer i udsatte områder
Parallelsamfundspakken bør bevare et skarpt fokus på udsatte boligområder og ikke generelt omfatte renoveringer og boligsocial indsats; den del bør håndteres i efterårets boligforhandlinger.

Regeringens ghettoudspil bliver i dag belyst fra alle leder og kanter under en folketingshøring om udviklingen i den almene boligsektor.

Det er Transport-, Bygnings- og Boligudvalget, der har afsat tid til denne vigtige granskning af vores almene boligsektor, der danner rammen for knap hver femte danske bolig.

Der er behov for, at boligordførerne på Christiansborg tager på hjemmebesøg hos regeringen, for der er alvorlige konsekvenser for vores fælles husstand – den almene sektor.

Landsbyggefondens samlede renoveringsramme fra 2019 til 2026, skal være på 21 milliarder kroner ifølge Regeringens udspil. Heraf er de 12 milliarder øremærket til de udsatte områder.

Det får dermed den konsekvens, at der blot er ni milliarder kroner til at finansiere renoveringerne i perioden på otte år fra 2019 til 2026. Danmarks Almene Boliger (BL) har gjort det klart, at den ene årlige milliard ikke engang rækker til den nuværende kø til renoveringsordningen.

Samtlige renoveringer uden for de udsatte områder kan dermed stoppe fra 2020.

Indgrebet risikerer at dræbe patienten
Det får den konkrete konsekvens, at renoveringsindsatsen, der også sikrer løbende forbedringer af tilgængeligheden i boligerne, bliver sat i stå.

Regeringen ønsker med planen at sætte ind med et kirurgisk snit, der er målrettet særligt udvalgte steder i Danmark, men problemet er, at patienten i dette tilfælde får en række skader påført i operationen.

Renoveringer skrottes. Forbedringer, der kommer alle til gavn og er helt nødvendige for beboere med et handicap, samt lejere med ældre dåbsattester, hvor mobiliteten kan være for nedadgående.

Finansieringen bliver taget fra Landsbyggefonden, uagtet at problemstillingen med udsatte boligområder ikke er skabt af den almene boligsektor. Derfor er det helt afgørende, at finansieringen bliver kigget efter i sømmene i de politiske forhandlinger.

Forrige artikel Lorentzen:  Sats på BRT-busser frem for letbaner Lorentzen: Sats på BRT-busser frem for letbaner Næste artikel DF: Ghetto-regning skal ikke bare sendes videre til lejerne DF: Ghetto-regning skal ikke bare sendes videre til lejerne