Fremforsk: På vej mod natur og mindre bysamfund?

DEBAT: Storbyerne i Danmark er ikke længere magneter for tilflytning fra resten af landet, men vokser på grund af fødselsoverskud og nettoindvandring, skriver Jesper Bo Jensen fra Center for Fremtidsforskning.

Det er kun Københavns Kommune i Hovedstaden, der stadig har en lille netto tilflytning de senest opgjorte 12 måneder. Frederiksberg og en række forstadskommuner taber mange indbyggere netto i løbet af disse 12 måneder. Københavns Kommune vokser dog stadig på grund af indvandring og et stort fødselsoverskud. Der dør ret få i Københavns Kommune på grund af den store udflytning i løbet af 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne. Derfor det store overskud på fødsler-dødsfald, som også er beskrevet nedenfor.

Nettotilflytningen til Vest- og Sydsjælland har derimod været stor de senest opgjorte 12 måneder. Roskilde, Holbæk, Vordingborg og Slagelse kommuner er de store vindere, men Kalundborg, Næstved, Odsherred og Stevns klarer sig også ret godt. Det giver dog ikke automatisk vækst i kommunens indbyggerantal, da mange af disse kommuner har et fødsels-underskud på grund af mange dødsfald i forhold til antallet af fødsler. Men tilflytningen af børnefamilier vil udligne dette i løbet af nogle år.

Nye flyttemønstre er en realitet
Lad os nu se det i øjnene. 2014 bød på et ændret flyttemønster i Danmark, og det er i løbet af 2015 blevet forstærket i Hovedstaden og på Sjælland. Der er ingen tvivl om, at et nyt flyttemønster allerede er begyndt at ændre Danmark, så den tunge vægt på de store byer er på vej til at blive afløst af en mere balanceret udvikling. Dette sker lige mens, stort set alle "debattører" er helt enige om det modsatte. Det er godt med nogle facts frem for blot holdninger og von-hör-sagen fra ens egen omgangskreds i storbyen. Spred gerne det nye budskab!

De største byers vækst skyldes fødselsoverskud og indvandring. Københavns kommune og de tre største byer herefter - Aarhus, Odense og Aalborg vokser hovedsageligt på grund af indvandring og fødselsoverskud.

Københavns Kommune ligger på en tilvækst på grund af indvandring på 1 pct. om året stigende til over 1,2 pct. i 2014. Det samme sker i Aarhus, Odense og Aalborg, der samlet vokser med omkring 0.6 pct. på grund af indvandring. Mens indvandringen til Københavns Kommune i overvejende grand består af højere uddannede, der får arbejde i Hovedstaden, er billedet lidt mere blandet for resten af byerne.

Tilsvarende giver fødselsoverskuddet i de fire største byer i alle årene fra 2006 til 2014 et positivt bidrag til befolkningsvæksten. Det er tydeligst i Københavns Kommune og i Århus. Fødselsoverskuddet er fødsler fratrukket dødsfald, og da rigtigt mange mennesker flyttede ud af Københavns Kommune i 1960ernes og 1970erne parcelhusboom, dør de i dag i Gladsaxe, Værløse, Brøndby og andre forstadskommuner til København. De tre øvrige store byer har ikke samme effekt, da meget at parcelhusbyggeriet fandt sted indenfor kommunegrænsen.

Samlet vokser København Kommunes befolkning med over 2 pct. om året, eller med over 11.000 personer, blot på grund af indvandring og fødselsoverskud i 2014. Nettotilflytningen til Københavns Kommune fra resten af landet var i 2014 på cirka 750 personer, altså meget lav i sammenligning med effekten af Indvandring og fødselsoverskud.

De store byer vokser ikke på grund af magnetisme i forhold til resten af landet. Det er ikke flytninger, der har skabt storbyvæksten, men derimod indvandring og manglende dødsfald. I særlig grad i 2013 og 2014, og 2015 ser ud til at blive endnu mere markant med de foreløbige tal for de første 3 kvartaler.

 

Forrige artikel "Du hører fra min landinspektør!" Næste artikel Dansk Byggeri: Byggeerhvervet har svarene Dansk Byggeri: Byggeerhvervet har svarene