Finanslov: Det står der om boligområdet

DOKUMENTATION: Fremrykning af offentlige investeringer i byggeriet, færre midler til energirenovering og mere byggeri på universiteterne er blandt hovedelementerne i regeringens finanslovforslag for 2013. Læs her, hvad finanslovforslaget ellers indeholder på boligområdet.

Bedre boliger
Regeringen har med partierne i boligforligskredsen Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i maj 2012 aftalt, at Landsbyggefondens ramme til renovering af almene boliger hæves med 4,1 mia. kr. i 2012. Det skal medvirke til at sikre tidssvarende almene boliger - også med hensyn til energistandarder. Det forventes, at der som følge af den øgede ramme igangsættes renovering af ca. 15.000 almene boliger. Den øgede renoveringsindsats bidrager også til at skabe vækst og beskæftigelse i 2013.

Regeringen har herudover i økonomiaftalen for 2013 aftalt med kommunerne, at det kommunale grundkapitalindskud i almene boliger søges nedsat fra 14 til 10 procent. Nedsættelsen vil i udgangspunktet gælde frem til udgangen af 2016. Et lavere kommunalt indskud i almene boliger understøtter kommunernes muligheder for at føre en aktiv boligpolitik og opføre nye almene boliger med udgangspunkt i de lokale behov. Det forventes, at der som følge af nedsættelsen vil kunne opføres ca. 700 flere almene boliger årligt.

I 2013 erstattes den nuværende ordning med håndværkerfradrag af en såkaldt grøn støtteordning, hvor der udelukkende gives tilskud til energirenoveringer af boliger. Regeringen afsætter 500 mio. kr. til formålet i både 2013 og 2014. Hvor stort et tilskud den enkelte boligejer kan få vil først blive afklaret i de afsluttende forhandlinger om finansloven.

Nye supersygehuse
Regionernes anlægsaktivitet øges i 2013 fra det i forvejen historisk høje niveau i budgetterne for 2012 til 5,2 mia. kr. Anlægsniveauet skal bl.a. ses i lyset af etableringen af de nye supersygehuse med kvalitetsfondsstøtte rundt om i hele landet. Samlet er der forudsat kvalitetsfondsstøttede regionale sygehusinvesteringer på 3 mia. kr. i 2013.

Login