Ejendomsforeningen: Sæt fokus på vækst, energirenovering og regelforenkling

DEBAT: Enklere regler og bedre, mere fordelagtige muligheder for at foretage energirenoveringer i private lejeboliger. Det er nogle af Ejendomsforeningen Danmarks ønsker til Inger Støjberg (V) og Troels Lund Poulsen (V).

Af Torben Christensen
Administrerende direktør, Ejendomsforeningen Danmark

Boligområdet blev med Lars Løkke Rasmussens (V) regering igen delt op på flere ministre, og omlægningen sender et klart signal om, at boliger er et vigtigt element til at skabe vækst.

Ejendomsforeningen Danmark ser gerne, at de nye ministre også retter fokus på barriererne for energirenovering i private lejeboliger og gennemfører reelle regelforenklinger.

Rammevilkår skal forbedres
Danmark har behov for, at der fremover bliver bygget tilstrækkeligt med boliger, og de eksisterende boliger løbende udvikles. Derfor bør man politisk sørge for, at ejendomsbranchen har nogle ordentlige rammevilkår.

Ansvaret for lejelovene ligger nu hos Integrations-, Udlændinge- og Boligministeriet med Inger Støjberg (V) som minister. Den 1. juli trådte ændringerne af boliglejelovene i kraft, som den forhenværende regering gennemførte. Ændringerne betyder, at ejendomsbranchen oplever endnu mere administrativt bøvl, og at det bliver dyrere for lejerne at bo i en privat lejebolig, fordi antallet af unødvendige lovkrav stiger.

Vi ser derfor frem mod, at vi snart skal evaluere reglerne under Inger Støjbergs ledelse. Og hvis det, som vi forventer, viser sig, at reglerne ikke er hensigtsmæssige, skal der vises et politisk mod til at lave dem om.

Vækst skal øges
Ansvaret for andelsboliger og erhvervslejemål er nu flyttet til Erhvervs- og Vækstministeriet under Troels Lund Poulsen (V). Det er også her, at planloven hører til. Planloven er et vigtigt redskab til at skabe økonomisk vækst. Det giver derfor god mening at lægge ansvaret for loven i Erhvervs- og Vækstministeriet. Ejendomsbranchen ser gerne, at fremtidens planlov kommer til at udgøre en visionær ramme for udviklingen af byer og ejendomme.

Den forhenværende regering fik desværre gennemført en ændring af planloven, som betød, at kommunerne i de større byer fremover kan stille krav om, at op til 25 procent af boligerne skal være almene. De private ejendomsejere vil således blive tvunget til at sælge grunde til almene boligorganisationer til langt under markedsprisen. Det skaber ikke vækst. Tværtimod.

Vi ved, at de fire partier, der udgør regeringens parlamentariske grundlag, har tilkendegivet, at man agter at rulle loven tilbage. Det vil være en fornuftig og vigtig beslutning.

Energiforbrug skal nedbringes
Det er helt centralt, at det bliver muligt for udlejere at nedbringe energiforbruget. Det vil gavne miljøet, klimaet og samfundet.

Men det kræver, at der bliver gjort op med en række barrierer, som Advice A/S for nylig har beskrevet i hvidbogen ”Energioptimering i privat boligudlejning”.

Her skriver rådgivningsfirmaet, at den manglende beskrivelse af, hvordan forbedringsandelen fastsættes ved energioptimeringstiltag, og huslejenævnenes forskellige praksis, skaber usikkerhed blandt udlejere om, hvorvidt de kan få forrentet finansieringen af deres udgifter.

Udlejer kan eksempelvis risikere, at der trækkes så meget fra i sparet vedligeholdelse, at det ikke er økonomisk attraktivt at foretage energiforbedringer.

Vi er enige i den beskrivelse og ser frem til, at Inger Støjberg skal se på det område, når energisparepakken, der trådte i kraft sidste år, skal evalueres.

Reelle regelforenklinger skal gennemføres
Ejendomsbranchen efterspørger reelle regelforenklinger på flere lovområder. Boliglejelovene er knopskudt gennem årtier ved utallige ændringer og tilføjelser, og reglerne er uforståelige for både udlejere og lejere. De seneste ændringer, som ifølge den daværende minister, Carsten Hansen (S), havde til formål at forenkle reglerne, har kun gjort det sværere med yderligere komplicerede lovkrav. Vi har brug for en reel forenkling af reglerne.

Troels Lund Poulsen har givet udtryk for, at han vil se nærmere på andelsboligerne. Der er ingen tvivl om, at reglerne også her er alt for komplicerede. Det gælder eksempelvis nøgleoplysnings­skemaet, hvor nytteværdien er minimal og forvirringen total. Der er behov for solid information til køberne og sælgerne af andelsboliger. Men den nuværende model er ikke den rigtige.

Der er mange udfordringer, som de nye ministre bør tage fat på. Men vi tror på, at Lars Løkke Rasmussens regering vil kunne løse mange af dem.

Forrige artikel NRGi: Bør vi frygte konsekvenserne af de intelligente byer? NRGi: Bør vi frygte konsekvenserne af de intelligente byer? Næste artikel EL: Flere lejeboliger forhindrer rigmandsghettoer EL: Flere lejeboliger forhindrer rigmandsghettoer