Byggecentre: Gør energispareordningen simpel

DEBAT: Energispareordningen er et rigtigt godt tiltag, men ordningen bør gøres mere simpel, så husejerne i stedet for kan bruge kræfterne på deres dagligdag. Det mener Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre.

Af Palle Thomsen
Adm. direktør i Danske Byggecentre

Det burde være klart for enhver, at energirenovering er en af de korteste og nemmeste veje til at reducere energiforbrug – og sikre, at vi mindsker udledningen af CO2. Skiftende regeringer har med forskelligt held da også forsøgt at få danskerne til at blive bedre til at energirenovere.

Desværre har mange af kampagnerne mest af alt været intellektuelle overvejelser blandt fag- og reklamefolk mere end for den almindelige boligejer. Hvem husker ikke den gæve grønlænder fra Go’ Energi-kampagnen?

I hvert fald er oplevelsen blandt vores medlemmer – de, der leverer materialerne til energirenovering – at håndværkerne og de private boligejere nok kan se fidusen med at energirenovere. Men det er ikke store forkromede kampagner, der fortæller om det lyksalige i at spare på energien, der gør forskellen.

Til gengæld har noget så jordnært som konkrete besparelser og økonomisk tilskud hurtigt fået hr. og fru boligejer til at overveje, om det ikke snart er tid at få skiftet de utætte vinduer til nye lavenergi-ruder.

Derfor har vi – og vores medlemmer – også været utrolig glade for BoligJobordningen. Fordi den netop har givet husejerne et konkret, økonomisk incitament til at få foretaget energirenoveringer af boligen, der ellers vil blive udskudt i det uendelige, fordi der altid dukker andre udgifter op. Af samme årsag har vi også gode forventninger til den kommende BoligJobordning, fordi den ligeledes kan være det ekstra incitament til at gå i gang med energirenovering, som ellers vil blive udskudt eller reduceret i omfang.

At simplificere tingene
Energispareordningen, hvor energiselskaberne udbetaler en kontant bonus til boligejere, når de gennemfører energibesparelser, kunne have samme potentiale. Faktisk kunne ordningen langt overgå BoligJobordningen, fordi der er tale om penge lige ned i lommen – og ikke blot et fradrag på skatten.

Desværre er ordningen endnu ikke blevet den succes, som, vi mener, den kunne være blevet. Vores vurdering er, at det er, fordi tilskuddet ikke står mål med den indsats og omhyggelighed, der skal til for at få det.

Forhandlingerne om ordningens fremtidige indretning er i gang, og vi håber, at parterne vil bruge lejligheden til at inddrage erfaringer fra eksempelvis BoligJobordningen angående krav til brugervenlighed og kompleksitet. Alternativt må det overvejes, om størrelsen på tilskuddene skal øges, så indsatsen står mål med gevinsten.

Således er vores indstilling, at politikerne rent faktisk kan påvirke boligejerne til at energirenovere. Men for at fremtidige indsatser bliver mere virkningsfulde, må de ansvarlige komme ned fra den kreative pind og i stedet bruge energien og midlerne på at gøre det så simpelt og nemt for den enkelte husejer, at han orker at få sat renoveringen i gang, selvom der er børn, der skal hentes, og et køleskab, der skal udskiftes.

Forrige artikel BL: Potent energirenovering i den almene sektor BL: Potent energirenovering i den almene sektor Næste artikel Altinget: by og bolig tager energirenovering op til debat Altinget: by og bolig tager energirenovering op til debat