Byggefirma: Social bæredygtighed bliver overset i byggebranchen

Social dumping og uorganiserede håndværkere på overarbejde. Det er virkeligheden på de danske byggepladser, hvor projektejere prioriterer lave priser over social ansvarlighed, skriver Balder Johansen.

Af Balder Johansen
Daglig leder i byggefirmaet Logik & Co

Der er i byggeriet stigende opmærksomhed på social ansvarlighed. Vi ser de større aktører åbent går ud med politikker, der bekræfter deres samfundsansvar og sociale forpligtigelser. Det er en meget positiv udvikling.

Men samtidig oplever vi, at kollegaer fra andre lande er på arbejde 10-12 timer i træk, arbejder langt under overenskomstlønnen og bor i midlertidige barakker – det ligner udnyttelse og social dumpning.

Vi kan se der er en verden af underbetalte personer i meget usikre ansættelser, hvor timelønnen oftest er, betydeligt lavere end for de organiserede håndværkere.

Det er ikke overraskende, sådan har det været i et stykke tid. Vi ved der er brodne kar i byggeriet. Det er vigtigt for os, at håndværkerne bliver behandlet og betalt korrekt, både for den enkelte ansatte, men også for at beskytte vores arbejdspladser og sikre, vi konkurrerer på lige hvilkår med andre virksomheder.

Vi kan ikke forvente, at politi, arbejdstilsynet og fagbevægelsen reagerer. Det er omfanget for stort til. Vi har brug for, at kollegaer, entreprenører og håndværkere og projektejere tager ansvar for branchen og har styr på alle led i byggeprocessen.  

Projektejere prioriterer pris over ansvarlighed

Lige nu ser vi et dilemma, hvor byggeriet på grund af den teknologiske udvikling bliver mere komplekst og omkostningstungt i design, rådgivning og projektering, nye krav og reglementer og stigende krav om certificering. Og samtidig konkurreres der hårdt på prisen.

Når vi afgiver tilbud, er tendensen, at projektejerne går efter pris fremfor bæredygtig kvalitet og social ansvarlighed. Selv hos de store projektejere som fonde, kommuner og pensionskasser, der har et samfundsmæssigt ansvar at leve op til.

Vi ser igen og igen, at billig arbejdskraft bliver importeret til byggeriet, ofte gennem vikarbureauer. De udskiftes med nye hold af mere eller mindre faglærte folk efter et par uger. Det er ikke kun en konsekvens af mangel på håndværkere og arbejdskraftens bevægelighed, men spekulation i lønninger og rettigheder i lovens gråzoner.

Hvad kan man så gøre ved det? Er det bare en konsekvens af et åbent europæisk arbejdsmarked og stærk konkurrence, der gør at projektejerne fokuserer mere på pris, end bæredygtighed og social ansvarlighed, og entreprenører der underbyder hinanden?

Vi ved at det som er moralsk forkasteligt, ikke nødvendigvis er ulovligt. Men hvis projektejerne fortsætter med at prioriterer pris over ansvarlighed, så vil der ikke være ordentlige virksomheder tilbage, da de udkonkurreres af underbetalt og overarbejdende arbejdskraft. Derfor er det vores pligt sammen at tage ansvar for branchen.

Lev op til jeres egne krav

Vi mener, der er to veje for at fremme ansvarlighed og forhindrer social dumpning.

For det første, kan vi som entreprenører garantere ansvarlighed ned gennem kæden af leverandører, underentreprenører og håndværkere og sikre, at de folk og virksomheder, der involveres i byggeprocessen, kender loven, overenskomsterne og reglerne for lønninger, tid- og arbejdsforhold.

I arbejdsgiverorganisationen Kooperationen har vi alle frivilligt indgået en aftale om kædeansvar. Det betyder, at projektejerne kan stole på, at forholdene er i orden. Vi opfordrer alle til at indgå lignende aftaler.

For det andet, opfordrer vi projektejerne til at tage deres ansvar, fra udbud til ibrugtagning. De kunne tage de krav om bæredygtighed og social ansvarlighed, der er blevet almindeligt i udbudsmaterialet, seriøst – og derigennem ikke kun sætte en standard for branchen, men efterleve dem i praksis!

Det er paradoksalt, at når der tales om bæredygtighed er fokus på selve byggeriet – typisk proces og materialevalg – og vi overser det sociale ansvar.

For eksempel, kan det undre, at lønnen spiller en så stor rolle, at en dag, en uge eller en måned ekstra på et projekt med en tidshorisont over 30 år kan være afgørende for valget af entreprenør, hvis det kunne sikre ordentlige forhold og hæve kvaliteten af byggeriet.

Vi håber de store projektejere og andre, der igangsætter et byggeri, følger op på deres egne målsætninger og prioriterer samarbejdspartnere, der vil investere i den sociale ansvarlighed. Og dermed vise hvordan man bygger reelt bæredygtigt.

Forrige artikel Danske Service: Skær ikke boligjobordningen over én kam i finanslovsforhandlingerne Danske Service: Skær ikke boligjobordningen over én kam i finanslovsforhandlingerne Næste artikel Danske Småøer: Klimaforandringer presser det skrøbelige boligmarked på småøerne Danske Småøer: Klimaforandringer presser det skrøbelige boligmarked på småøerne