Byggeekspert: Billige moderne boliger kræver samarbejde

DEBAT: Samarbejdet mellem alle involverede parter i byggeprocessen er vejen til at skabe gode nye og moderne byggerier til en fornuftig pris. Det skriver Bjørn Zebitz, eksportdirektør i DEKO og tidligere formand for IDA Byg.

Af Bjørn Zebitz
Eksportdirektør i DEKO og tidligere formand for IDA Byg

Den løbende debat om boligmarkedet kredser meget om finansiering, ejerskab, regler og mulige grunde til at bygge på.

Men for at skabe gode boliger, kræves der først og fremmest samarbejde mellem alle de involverede parter. Det stod tydeligt i produktivitetsrapporten om Produktivitet i Byggeriet.

Den blev drøftet ved flere møder blandt andet i Dansk Byggeri, hvor især det offentlige byggeri lider af, at der ofte kommer ændringer langt inde i byggeprocessen.

Desuden fremhæver rapporten, at et bedre samarbejde på byggepladserne mellem de forskellige faggrupper fremmer et effektivt byggeri.

I flere fora har IDA Byg fremhævet de gode erfaringer i vores tid med samarbejde og industrialiserede byggeprocesser.

Udstyr i bygninger
Den moderne bolig kræver de rigtige installationer – både for vand, el og varme, men også til de mange IT-behov -  og en isolering og indretning, som svarer til de aktuelle behov og regler.

Gerne også boliger med fleksible størrelser og nem vedligeholdelse.

Det opnås effektivt med kvalitetsstyrede fremstillingsprocesser, når der bygges industrielt. Her foregår en stor del af produktionen på fabrik, og er således uafhængig af vejr og årstid. Det giver en top kvalitetsstyring og en hurtig fremstilling.

De rumstore komponenter er færdigmonteret med kabler for installationer, lige klar til at samle på byggepladsen.

Arkitektur
Med industrielt fremstillede rumstore komponenter eller moduler af forskellige materialer er det i dag muligt at opføre byggerier, som i udtryk og form belønnes med priser for deres løsninger, og samtidigt møder markedets behov i et fornuftigt og tilgængeligt prisleje.

Tæt-lavt byggeri
Flere steder, også i København, er der skabt præmierede løsninger med tæt-lavt byggeri. Det er boligkomplekser med forskellige lejligheds/hus størrelser, så de dækker en bred målgruppe familie- og aldersmæssigt.

Denne type byggerier udnytter samtidig byggegrunden godt, og med en lille grundandel pr. bygning belaster de pålagte skatter ikke så meget. Derfor rummer netop tæt-lavt byggeri mange muligheder for at forene ønskerne om en god økonomi med attraktive boliger for mange ældre.

Effektiv proces
Nøglepunktet i at få de attraktive boliger til den rette pris er den gensidige respekt, især når vi taler om byggeriets proces. Når designet er fastlagt, skal der ikke efterfølgende rettes. Bygherren må være forberedt og med sine beslutninger medvirke til, at den efterfølgende byggeproces kan forløbe uden omkostningstunge ændringer midt i produktionen.

Der skal gå en rød tråd gennem hele byggeprocessen, fra arkitekten og bygherren lægger de store linjer, til de sidste skruer er sat i på byggepladsen. Derfor involverer planlægningen både bygherre, hovedentreprenøren, fagentreprenørerne og leverandørerne. Med en god projektledelse, gerne med udgangspunkt i Lean modeller, kan det føre til en rationel proces.

Samarbejdet
Det er derfor, vi fremhæver, at samarbejdet mellem alle involverede parter er vejen til at skabe gode, nye og moderne byggerier til en fornuftig pris.

Forrige artikel Regionsrådsformand: Uddannelse er livsnerve for yderområder Regionsrådsformand: Uddannelse er livsnerve for yderområder Næste artikel Ældre Sagen: Vi skal undgå det skæve Danmark Ældre Sagen: Vi skal undgå det skæve Danmark