Partier punkterer Dybvads drøm om flere almene boliger

Et centralt forslag i regeringens kamp for et mere sammenhængende Danmark kan ikke lade sig gøre. Indenrigs- og boligministeren har ingen kommentarer.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) har siden oktober sidste år turneret rundt med ønsket om at bygge flere almene boliger i hele landet.

Ministeren har ønsket at give kommunerne mulighed for at kræve 33 procent frem for 25 procent almene boliger i nye lokalplaner.

Men nu viser det sig, at ministeren ikke kan komme igennem med forslaget. For planloven er forligsbelagt som følge af aftalen 'Danmark i bedre balance', som har den konsekvens, at forligskredsen med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti samt Socialdemokratiet enstemmigt skal acceptere ændringer.

"Det vil vi ikke hjælpe ham med," siger Venstres fungerende politiske ordfører, Eva Kjær Hansen. "De 25 procent er et rimeligt omfang. Det bliver jo en begrænsning for byggeriet, nu højere man går op".

Også De Konservative ser kritisk på ministerens ønske.

"Som udgangspunkt er det ikke noget, vi kan se os selv i," siger boligordfører Marcus Knuth (K).

Han tilføjer, at Konservative er "mindst lige så kritiske som Venstre".

"Det er vores udgangspunkt. Med det sagt: Når man går til en forhandling, ligger man jo ikke noget fast på forhånd, men flere almennyttige boliger er i hvert fald noget, vi er stærkt kritiske over for. Vi vil langt hellere have flere studie- og ældreboliger," siger Marcus Knuth.

Ministeren har ingen kommentarer

Indenrigs- og boligministeren har fremsat ønsket om flere almene boliger i mindst fire forskellige medier.

"Som boligminister ser jeg gerne, at op til en tredjedel af byens nye boliger skal være almene. Det vil betyde, at man i de lokale skoler, i idrætsforeningerne og nede i Netto mødes som ligeværdige borgere og væves tættere sammen," skrev ministeren sidste år i et debatindlæg i Altinget Hovedstaden.

Forslaget skal modvirke opførelsen af "velhaverenklaver, der alene bliver bygget til eliten," og forslaget taler ind i regeringens ambition om et mere sammenhængende Danmark, som Kaare Dybvad står i spidsen for, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har forfremmet ham fra være boligminister til indenrigs- og boligminister.

Ud over Konservative og Venstre er Dansk Folkeparti med forligskredsen. Partiet er "som udgangspunkt positivt indstillet overfor at bygge flere almene boliger, som er til at betale".

"Men vi skal selvfølgelig også have overblik over eventuelle økonomiske følger for private bygherrer eller for prisdannelsen af boligbyggeriet," udtaler partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) i et skriftligt svar til Altinget.

"Hvis regeringen indkalder forligskredsen til forhandlinger, så møder vi selvfølgelig op med et åbent sind. Vi tager stilling til et konkret forslag fra regeringen, når vi ser det," tilføjer han.

Kaare Dybvad Bek har som følge af sommerferien ikke haft mulighed for at give et interview til Altinget, som ville have spurgt ministeren om, hvordan forligspartiernes afvisning påvirker ambitionen om at skabe et mere sammenhængende Danmark, og hvornår ministeren blev bekendt med, at dele af forligskredsen nægter at støtte forslaget.

Forrige artikel "En kæmpe sejr," "skuffende" og "fornuftig": Her er reaktionerne på EU's nye klimaudspil Næste artikel Få overblikket: Hvor og hvornår holder partierne sommergruppemøder? Få overblikket: Hvor og hvornår holder partierne sommergruppemøder?