BL: Ubehagelige beslutninger er også nødvendige

DEBAT: Vidensfunderede og muligvis upopulære løsninger må erstatte de kortsigtede og isolerede strategier, der i øjeblikket dominerer udviklingen af Danmarks arealer, skriver Bent Madsen, adm. direktør i BL - Danmarks Almene Boliger.

Af Bent Madsen
Administrerende direktør, BL – Danmarks Almene Boliger

”På det økonomiske område er det gængs praksis og politisk hverdagskost at arbejde med planlægning med længere tidshorisonter. Det er uforståeligt, at sådan langtidsplanlægning er fraværende og politisk ugleset, når det handler om det langt mindre flygtige: Landets arealer.”

Sådan skriver Ole Christiansen, Bjørn Nørgaard og Lene Tranberg i en kronik i Politiken. Jeg kunne ikke være mere enig. Som økonom har jeg fokus på både kortsigtede gevinster, men også langsigtede effekter under huden. Og derfor spørger jeg også mig selv: Burde vi ikke anlægge samme type overvejelser, når vi skal planlægge den overordnede udvikling i Danmark?

Manglende strategier på området
I BL – Danmarks Almene Boliger følger vi nøje med i, hvad urbaniseringen – vandringen fra land til by – betyder også i almene boligområder. Vi mærker også effekten i form af tomme boliger i yderområderne og et stort pres på at få en almen bolig i vækstområderne i de store byer.

Men i stedet for alene at fokusere på, hvad denne samfundsudvikling gør ved de almene boliger, så har vi forsøgt at se bredere på effekten af urbaniseringen, og på de sektorer, som måske rummer nogle af nøglerne til at bevare sammenhængskraften i hele landet.

Derfor har BL haft nedsat et ekspertpanel for Danmarks yderområder. Opgaven var at komme med bud på løsninger, og det stod hurtigt klar, at der simpelthen mangler en samlet strategi. Panelet har nu afsluttet arbejdet med udgivelsen af en rapport og med en konference, som blev holdt på Nyborg Strand lige efter efterårsferien. Og en af konklusionerne på konferencen var netop, at vi må holde op med kun at lappe og finde kortsigtede løsninger.

”En storby med for meget plads”
Og så skal vi måske til at tænke Danmark anderledes? Som formanden for panelet Peter Engberg Jensen, tidligere koncernchef i Nykredit, udtrykte det i Nyborg: ”Danmark er i virkeligheden bare en storby med for meget plads.”

Jeg vil anbefale alle at læse panelets rapport ”Urbanisering og sammenhængskraft”, og lad mig her gøre mig til talsmand for nogle af de pointer, som man er nået frem til:

1. Alle lovforslag, som fremsættes i Folketinget, skal i dag forsynes med oplysning om de miljømæssige konsekvenser og de økonomiske konsekvenser for stat og kommune. Men for at sikre en mere balanceret udvikling i Danmark bør man også beregne de regionaløkonomiske konsekvenser som standard for alle lovforslag.

2. Tænk nøje over, hvor uddannelsesinstitutioner placeres. Meget tyder på, at det er en af de afgørende faktorer for tilskyndelse til at tage en uddannelse, unges bosætningsmønstre og muligheden for at tiltrække arbejdspladser.

3. Centralt bør der laves løbende, detaljerede fremskrivninger af befolkningsudviklingen også i lokalområderne. Så kan man planlægge lokalt på basis af valide prognoser – og ikke på baggrund af ønsketænkning og overoptimistiske forhåbninger.

4. Og helt afgørende: Træf beslutninger på baggrund af den viden, man har. Også de ubehagelige beslutninger, og kommuniker dem. Sig åbent og ærligt, hvor man satser på at udvikle – og hvor man ikke satser. Det er både umenneskeligt og økonomisk uforsvarligt at lade erhvervsliv investere i et område – eller lade en familie lave en kæmpe tilbygning – hvis man dybest set godt ved, at lige dén landsby snart vil være uden skole og busforbindelse.

Forrige artikel S: Uforståelig borgerlig modstand mod blandede byer S: Uforståelig borgerlig modstand mod blandede byer Næste artikel Ejendomsforeningen: Tvangssalgsloven ligner ekspropriation Ejendomsforeningen: Tvangssalgsloven ligner ekspropriation
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.