BL: Kommunens integrationsindsats stopper ikke ved dørtærsklen

DEBAT: Der er plads til forbedringer i kommunernes samarbejde med boligorganisationerne om at give flygtninge en god modtagelse til de ny-anviste almene boliger. Det mener BL's adm. direktør, Bent Madsen.

Af Bent Madsen
Adm. direktør, BL – Danmarks Almene Boliger

Nu har debatten her i Altinget i høj grad handlet om den synlige og indlysende udfordring, det er at skaffe tag over hovedet til de mennesker, som får tilkendt asyl i Danmark i de kommende år. Jeg har selv i Altinget påpeget nødvendigheden af, hvor vigtigt det er, at vi tænker boligerne til flygtningene sådan, at de også kan fungere i både 2066 og 2116 som en del af den danske boligmasse. Og vi har påpeget vigtigheden af, at de løsninger, vi lægger op til i dag, ikke kommer til at lægge kimen til fremtidens problemer. Nutidens flygtningeboliger skal ikke ende som fremtidens udsatte boligområder.

Derfor er det også nødvendigt at holde fokus på andet og mere end ”blot” opgaven med at skaffe flygtninge en ordentlig bolig. Vi skal også allerede nu tænke igennem, hvordan disse mange mennesker med en svær baggrund og en anderledes sproglig og kulturel baggrund skal introduceres og integreres i nye og eksisterende boligområder.

En stor opgave
Det er en stor opgave, som kun kan løses, hvis boligorganisationer og kommuner i fællesskab samarbejder tæt. Blandet andet derfor har BL’s fagblad Boligen fået A&B Analyse til at lave en rundspørge blandt kommunerne for at spørge ind til, hvordan kommunerne opfatter samarbejdet i forhold til boliganvisning og integration af flygtninge. Resultaterne er interessante.

Når det drejer som om samarbejdet imellem kommuner og boligorganisationer med hensyn til ”anvisning” af flygtninge til almene boliger, så oplever kommunerne, at det i bund og grund går rigtig godt. Ingen kommuner finder dette samarbejde ”dårligt”, 14,3 procent finder det middel, mens hele 84 procent finder samarbejder enten ”godt” eller ”meget godt”. Mit gæt er, at de almene boligorganisationer oplever situationen på omtrent samme måde.

Knap så opmuntrende er det, når analyseinstituttet spørger ind til, hvorvidt kommunerne samarbejder med boligorganisationerne om at give flygtninge en god modtagelse til de ny-anviste almene boliger. For her svarer over halvdelen (51,6 procent), at man slet ikke samarbejder med boligorganisationerne om den helt afgørende opgave.

Svarene fra kommunerne på dette område svarer også til de meldinger, som vi i BL får fra vores medlemsorganisationer. I nogle kommuner er samarbejdet godt eller ligefrem forbilledligt. Men vi har også fået meldinger, om at indsatsen ophører i det øjeblik, at flygtningene på dørtærskelen til deres ny bolig får udleveret nøglerne til deres fremtidige liv.

Det er altså klart et område, hvor der er plads til forbedringer, og hvor det giver rigtig god fornuft – også samfundsøkonomisk – at investere i en god start til flygtningene.

Forrige artikel KL: Boligudfordringen kræver tæt samarbejde KL: Boligudfordringen kræver tæt samarbejde Næste artikel Venligbolig: Fast bolig er et middel til vellykket integration Venligbolig: Fast bolig er et middel til vellykket integration