Nedrivning og 1.000 nye arbejdspladser

DEBAT: Skridtet er taget, så vi kan få nye arbejdspladser og få skabt et erhvervsområde til gavn for Gellerup-området. Vi har fået indført mange positive elementer i helhedsplanen, men det er op til beboerne at træffe valget i december.

Af Torben Overgaard
Direktør i Brabrand Boligforening

Vi tog det første skridt hen mod en markant milepæl i Brabrand Boligforenings historie, da vi i fredags sammen med Århus Byråd underskrev helhedsplanen for Gellerup-området.Vi passerer milepælen her i december, hvis beboerne i området vælger at sige ja til det forslag, vi har forhandlet os frem til. På to beboermøder den 15. og 16. december er det beboerne i de 2600 boliger i Gellerupparken og på Toveshøj, der skal sige ja eller nej til de fysiske forandringer, som nu er tegnet op i form af nedrivning og omdannelse af blokke.

Nedrivning med formål
I forslaget har vi accepteret nedrivning af 1 blok for at give plads til en bygade med butikker samt nedrivning af to boligblokke for at give plads til et kontorområde, hvortil udflyttes 1.000 kommunale arbejdspladser. Dette nye kvarter skal endvidere suppleres med boligbyggeri med andre typer ejerformer end almene boliger. Det er en følelsesladet forhandlingssituation at sidde i, når man drøfter muligheden for at nedrive boliger, som i dag er hjem for en række familier. Vi har i Brabrand Boligforening altid påpeget, at vi principielt ikke var imod nedrivning i det tilfælde, at fysiske forandringer var nødvendige for at skabe forbedringer af området. Vi vil altså ikke bare rive ned for at rive ned. Med den nye aftale har vi sikret, at der flyttes 1.000 nye arbejdspladser til området, hvilket vi vurderer vil skabe en så stor vækst og integrering af området med den øvrige del af byen, at vi anser det for et logisk og nødvendigt element i helhedsplanen at give plads til disse forandringer - også selv om det betyder nedrivning af blokke.

Aftalen baseret på garantier
I den politiske aftale har Århus Kommune garanteret, at der indenfor en 4 årig periode træffes beslutning om 1.000 nye arbejdspladser. Hvis det ikke opfyldes vil aftalen om nedrivning bortfalde, og blokkene skal ikke nedrives. Vi har på vegne af beboerne fået Århus Kommune forpligtet på en tryghedsgaranti, som sikrer, at ingen beboere tvinges væk fra området på grund af helhedsplanen. Beboere i de blokke, der er udpeget til nedrivning, vil blive tilbudt en anden bolig i området af samme størrelse og stand.

Der er mange positive elementer i helhedsplanen, som giver beboerne en historisk mulighed for at få et kvarterløft af området og dermed skabe en mere attraktiv bydel. Der kommer et stort fælleshus i Gellerupparken og et aktivitets/sundhedshus på Toveshøj. En bygade gennem området giver nyt liv i form af nye butikker. Nye veje bryder området op i nye kvarterer. Der kommer nye uddannelser, nye studerende, flere ældre og mange arbejdspladser, så området bliver levende, attraktivt og en del af byen. Jeg er sikker på, at når afstemningen løber af stablen her i december vil vi se, at en meget stor del af beboerne ser mange fordele i helhedsplanen.

Landbyggefondens midler
Godt og vel 1 uge inden vi vedtog helhedsplanen indgik regeringen forlig med Radikale og Dansk Folkeparti om en ny boligaftale, som over de næste år forhøjer renoveringsrammen for de boligområder, der hårdt trænger til forbedringer men som står i kø til Landsbyggefondens midler. Parterne i boligforliget vedtog at forhøje den nuværende renoveringsramme i Landsbyggefonden med 5 mia. kr. i perioden 2011 - 2013. Herudover afsættes en årlig ramme på 2,6 mio. kr. til fortsat renovering af de udsatte boligområder fra 2013 - 2016.

Der er andet end Gellerup
I Brabrand Boligforening har vi ikke kun fokus på Gellerup-området. Nogle af vores gamle afdelinger fra 50'erne står overfor store renoveringsopgaver i form af energirigtige facaderenoveringer, der kan sikre at boligerne fortsat vil være attraktive. Vi havde håbet på en større renoveringsramme, men en forhøjelse er dog trods alt et skridt på vejen for de mange boligområder i landet, som står i kø for at få del i Landsbyggefondens midler, der jo er beboernes egne opsparede penge. I den forbindelse er det ærgerligt, at boligforliget ikke inkluderer en suspendering af Landsbyggefondens bidrag til nybyggeri, indtil den lange kø af renoveringsprojekter er væk.

Men i Brabrand Boligforening sætter vi pris på, at både de gamle afdelinger og de socialt udsatte boligområder er kommet på den politiske dagsorden med både helhedsplan, boligforlig med flere renoveringsmidler samt en ghettoplan med lovforslag, der åbner op for mange af de ønsker vi som boligforening har peget på som nødvendige for at kunne gennemføre en så ambitiøs plan som helhedsplanen. Her tænker jeg blandt andet på muligheden for at lade de midler, der kommer ved salg af jordareal, indgå som finansiering af helhedsplanen. Vi ser frem til de kommende år.

Forrige artikel En bedre statistik for boligmarkedet er ønskelig Næste artikel Virker den boligsociale indsats?