Voldsstraffe næsten uændrede under VK

RETSPOLITIK: Trods ti år med konservative justitsministre er voldsstraffene næsten de samme som i Nyrup-regeringens sidste år. Gennemsnitsstraffen for særlig alvorlig vold var endda højere i 2001 end i 2010. Ved voldtægt udnyttes den øverste halvdel af strafferammen fortsat ikke.

Det er langt fra lykkedes VK-regeringen at få markant højere straffe for personfarlig kriminalitet, sådan som man lovede, da man vandt magten i 2001.

De "blødsødne straffe" for vold og voldtægt var et de stærkeste kritikpunkter mod Nyrup-regeringen, men selvom der har været rent VKO-flertal i ti år, viser tal fra Danmarks Statistik, at de gennemsnitlige voldstraffe kun er blevet marginalt højere siden 2001.

De gennemsnitlige ubetingede fængselsstraffe er således kun steget fra 2,4 måneder i 2001 til 3,0 måneder i 2010 ved simpel vold efter § 244. Strafferammen er på tre år. For alvorlige vold efter § 245 - defineret som legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter - er gennemsnitsstraffen steget fra 6,3 måneder i 2001 til 7,4 måneder i 2010. Her er strafferammen seks år.

Ved særlig alvorlig vold efter § 246 - der blandt andet indbefatter dødsvold - har der ligefrem været tale om et fald fra 50,7 måneder i 2001 til 44,9 måneder i 2010. Der er kun ret få sager, der dømmes efter § 246, og der kan derfor være betydelige udsving år for år. Ser man i stedet på et gennemsnit fra årene 2008 - 2010 er straffen efter denne paragraf steget med beskedne seks procent siden 2001.

Voldtægtsstraffe på vej ned
Når det gælder voldtægt er den gennemsnitlige ubetingede fængselsstraf steget fra 14,8 måneder i 2001 til 19,6 i 2010. Gennemsnitstraffen for voldtægt har været faldende to år i træk. Strafferammen for voldtægt går nu helt op til 12 år, men ligesom i 2001 udnyttes den øverste halvdel af strafferammen for voldtægt aldrig af domstolene.

Mest snak
Formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF), er langt fra tilfreds med, at straffene for personfarlig kriminalitet ikke har ændret sig mere siden Nyrups sidste år:

"Da Lene Espersen (K) var justitsminister, havde hun held med fortællingen om, at der under hende blev ført en skrap retspolitik. Men hvis vi skræller al snakken væk og ser på de nøgne facts, må man konstatere, at der er sket alt for lidt," siger Peter Skaarup.

Tavs Barfoed
Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup mener, der har været tale om "et cirkusnummer" fra VK-regeringens side:

"Det har mest været et reklamestunt, hvor skiftende konservative justitsministre har kunnet stille sig op og se indignerede ud. Dertil kommer, at regeringen har svigtet ved ikke at gøre noget for at forhindre, at de indsatte falder tilbage i ny kriminalitet, når de kommer ud af fængslet," siger Socialdemokraternes ordfører.

Det var hverken tirsdag eller onsdag muligt at få en kommentar fra den konservative leder, justitsminister Lars Barfoed.

Forrige artikel Risbjerg: Lyset slukkes for Per Ørum Risbjerg: Lyset slukkes for Per Ørum Næste artikel LA-kandidater er mest enige LA-kandidater er mest enige