Vismænd udgiver rapport midt i regeringsforhandlinger om velfærd: I bør ikke øge det offentlige forbrug

VISMANDSRAPPORT: De økonomiske vismænd varsler pæn vækst i Danmark og giver tidligere gennemførte reformer en stor del af æren. Og så anbefaler de politikerne at være tilbageholdende med at poste flere penge ud i samfundet samlet set. 

Mens Mette Frederiksen (S) sidder og forhandler med Enhedslisten, SF og Radikale om, hvor mange penge staten skal bruge på velfærd i de kommende år, og hvor pengene skal komme fra, kommer de økonomiske vismænd med et klart råd til en kommende regering: I bør ikke øge det offentlige forbrug samlet set. 

Det skriver de i en ny rapport, som blev offentliggjort tirsdag.

"Som tingene ser ud nu, mener vi, det er hensigtsmæssigt at fastholde den tilbageholdende linje i finanspolitikken. Det er vigtigt, at finanspolitikken ikke øger presset på arbejdsmarkedet," siger overvismand Michael Svarer i en pressemeddelelse.

Samtidig advarer vismændene imod at rokke ved de tidligere reformer, som blandt andet har hævet pensionsalderen. Reformerne har nemlig en del af æren for, at dansk økonomi i dag er solid og har udsigt til pæn vækst, konkluderer eksperterne i rapporten.

Pengene skal hentes ind et andet sted
Mens Socialdemokratiet i valgkampen har lagt op til at bruge omkring 37,4 milliarder kroner mere på velfærd i 2025 end i dag, vil SF og Enhedslisten gerne bruge væsentligt mere. Radikale har fokus på at øge det såkaldte økonomiske råderum – altså det beløb, staten har at bruge af – ved blandt andet at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft. 

Når vismændene anbefaler en stram finanspolitik, betyder det dog ikke nødvendigvis, at politikerne ikke må bruge flere penge på velfærd. Men de skal sørge for at finansiere det med det samme, altså at hive et tilsvarende beløb ind i statskassen på anden vis.

"Initiativer, der øger de offentlige udgifter eller sænker skatterne, bør finansieres, så effekten på den samlede efterspørgsel (på arbejdskraft, red.) modvirkes," skriver vismændene i rapporten.

Mette Frederiksen og hendes mulige støtter kan godt bruge det økonomiske råderum, som ifølge Socialdemokratiets opgørelse forventes at være på omkring 27,8 milliarder kroner i 2025, til velfærd uden at gå imod økonomernes anbefaling. Det er nemlig penge, som forventes at blive tjent ind til staten.

Men vil de bruge flere penge derudover, skal initiativerne finansieres. Socialdemokraterne vil bruge knap ti milliarder kroner ud over råderummet, mens SF vil bruge omkring 20 milliarder ud over råderummet.

Her vil de finde pengene
Socialdemokratiet vil finde pengene ved blandt andet at hente mere i skat fra de store banker, at spare på det offentliges brug af konsulenter og at tilbagerulle nogle af den borgerlige regerings skattelettelser.

SF vil blandt andet indføre en formueskat på 0,5 procent af al nettoformue, der overstiger fem millioner kroner, herunder ejerboliger og andelsboliger. Partiet vil også øge skatten på renteindtægter og aktieudbytte for de rigeste og indføre en reklameskat for de store techvirksomheder.

Enhedslisten satser især på at hente mere ind i skat fra private selskaber og fra folk med kapitalindkomster.

Radikale vil øge det økonomiske råderum, blandt andet ved at tiltrække udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Det skal ske ved at sænke grænsen for, hvor meget man skal tjene for at få lov at komme og arbejde i Danmark.

Partiet vil også lette skatten på arbejde for at øge væksten. Og så skal den grønne check og seniorjobordningen afskaffes.

Partierne i rød blok er enige om at ville rulle den særligt lave arveafgift på familieejede virksomheder, som den borgerlige regering gennemførte, tilbage.

Forrige artikel Embedsværket kan få en statsminister, der slår tilbage Embedsværket kan få en statsminister, der slår tilbage Næste artikel Den Korte Radioavis fremsatte påstande om Henrik Sass' privatliv op til sygemelding Den Korte Radioavis fremsatte påstande om Henrik Sass' privatliv op til sygemelding