Venstre mister særligt kortuddannede, kvindelige og ældre vælgere

VÆLGERE: Ny analyse gør os klogere på, hvilken type vælgere Venstre taber. Pandemien og utydelig ledelse har gjort de nu tidligere Venstre-vælgere utrygge, vurderer forsker. 

Siden covid-19 kom til Danmark i begyndelsen af marts, har Venstres opbakning blandt vælgerne taget et solidt dyk.

I Altingets seneste Risbjergsnit for september måned stod partiet til blot 17,3 procent af stemmerne. Det er 6,1 procentpoint lavere end resultatet ved folketingsvalget i 2019.

Men flugten er ikke ligeligt fordelt på tværs af vælgerkorpset.

Det er tværtimod særligt kvinder, kortuddannede og den ældre del af befolkningen, der har valgt at se bort fra Venstre, viser en ny analyse af partiernes vælgere, der er foretaget for Altinget af valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen. 

Analysen baserer sig på næsten 10.000 svar indsamlet i tredje kvartal af 2020. Hvis man holder resultatet op mod den sammenlignelige analyse fra årets første kvartal, bliver tendenserne tydelige:

  • Venstre er gået markant mere tilbage blandt kvinder end mænd.
  • Venstre har tabt mange vælgere over 40 år, mens opbakningen blandt de 18-39-årige er tabt på status quo. 
  • Venstre har mistet mange vælgere med folkeskolen, gymnasiet eller en erhvervsuddannelse som højest afsluttede eksamen.

Ikke nødvendigvis socialdemokrater
Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen er der tale om vælgergrupper, der enten på grund af deres alder eller typiske erhverv i omsorgs- og servicefagene har været særligt udsatte under coronapandemien.

"De kortuddannede sosu'er, pædagoger og tjenere har været nødt til at blive ved med at gå på arbejde, mens de højtuddannede i højere grad har kunnet arbejde hjemme, hvor der ikke er den samme smitterisiko," siger han og fortsætter:

"For de ældre vælgere er coronahåndteringen jo kort og godt et spørgsmål om liv eller død." 

Den utryghed, som pandemien har skabt, har fået mange af de tidligere Venstre-vælgere til at se bort fra oppositionspartiet for i stedet at bakke op om statsministeren, vurderer forskeren. 

"Vælgerne reagerer på coronavirussen ved at stå sammen om regeringen. Det betyder ikke nødvendigvis, at de pludselig er blevet socialdemokrater, men de støtter op om regeringen i kampen mod den ydre fjende,” siger han. 

Artiklen er et uddrag af en længere version fra Altinget Christiansborg. Her får du flere kommentarer og adgang til det fulde datagrundlag og de enkelte partiers vælgerprofiler. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Se pressemødet, hvor Heunicke forklarer regeringens nye coronavarslingssystem Se pressemødet, hvor Heunicke forklarer regeringens nye coronavarslingssystem Næste artikel Minister fjerner omstridt integrationsrapport om social kontrol Minister fjerner omstridt integrationsrapport om social kontrol