Vanopslagh i landsmødetale: Blå blok mangler lederskab og visioner

LA-formanden Alex Vanopslagh gik både i kødet på statsministeren og blå bloks frontpersoner under sin tale til landsmødet. Derudover opfordrede han til solnedgangsklausuler, privatisering af sundhedssektoren og en velfærdskonto. 

"Blå bloks krise starter og slutter med manglen på visioner og målsætningerne for
Danmark," sådan lød budskabet fra Alex Vanopslagh, Liberal Alliances formand, under hans tale til partiet landsmøde lørdag. 

Formanden pointerede desuden, at det største problem for blå blok er det fraværende lederskab, og selvom Vanopslagh lovede, at der nok skal komme en blå statsminister igen, peger pilen ifølge ham hverken på Jakob Ellemann (V) eller Søren Pape (K).

"Tværtimod, så tror jeg, at de begge når at gå på pension, inden Mette træder af, hvis ikke vi snart kommer videre i blå blok," sagde Alex Vanopslagh.

Ifølge ham er det ikke udlændingepolitikken, der kommer til at give sejren til blå blok på valgaftenen, fordi "ingen er uenige i, at vi skal have en stram udlændingepolitik".

"Blå bloks største problem er manglen på lederskab. Og der er ikke noget at sige til det, for der er ikke nogen visioner. Det er ualmindeligt svært at lede noget, hvis ikke man ved hvad man står for," lød det fra LA-formanden, der derefter kom med fire målsætningerne for Danmark, som han mener blå blok kan stå sammen om.

Det første punkt er, at den næste generation skal tjene flere penge end sine forældre, derudover skal de være klogere og dygtigere, alderdommen skal være værdig og slutteligt skal man have mulighed for mere selvbestemmelse og valgmuligheder, når man bliver syg. 

Magtarrogance og tryghedsstat
Men det var ikke kun blå bloks ledere, der fik et par hårde ord med på vejen i LA-formandens tale. Flere gange talte Alex Vanopslagh om det, han kaldte for statsminister Mette Frederiksens (S) "smitsomme magtarrogance". I talen gjorde han det klart, at han mener, at statsministeren truer friheden med sin tankegang om, at "tryghed altid tumfer frihed". 

Netop tryghed var også et ord, der gik igen mange gange i landsmødetalen, når Alex Vanopslagh talte om det, han kalder Mette Frederiksens "tryghedsstat" og om autoritære tendenser.

"Frygt for fremtiden giver næring til de autoritære tendenser. For hvis verden er ved at gå under, så må man jo gerne tage drastiske midler i brug. Og den simple løsning er at gøre staten større og stærkere," sagde LA-formanden. 

Som modsvar til den "stærke stat", foreslog Alex Vanopslagh under sin tale, at der skal indføres en automatisk solnedgangsklausul på alle love, der ændrer på borgerne eller virksomhedernes frihed og retsstilling. 

"Liberal Alliance vil fremsætte forslag om solnedgangsklausul hver gange de andre partier vedtager love, der svækker vores frihed og retstilling," sagde han. 

Også den efterhånden ret berømte minksag fik et par ord med på vejen, og Alex Vanopslagh kaldte det for "den største politiske skandale i nyere dansk historie" og opfordrede til at få et ansvar placeret i sagen. 

En tryg alderdom
I sin tale slog Alex Vanopslagh desuden et slag for privatiseringen af velfærdsområdet og talte om en fremtid, hvor pædagoger, lærere, sygeplejersker, SOSUer og socialrådgivere ville blive mødt med jubel, hvis de ville starte private virksomheder. Han mener at regeringen fører det, han ville kalder et ideologisk korstog mod privat velfærd.

"Man kan sige, at regeringen også her opererer med et ekstremt forsigtighedsprincip. De vil ikke løbe den risiko, at det viser sig, at private løsninger er bedre end de offentlige," sagde Vanopslagh på talerstolen.

Han påpegede at man i fremtiden vil komme til at sætte højere krav til, hvordan man bliver behandlet i sin alderdom, og at flere og flere pensionskasser allerede tilbyder plejeforsikringer, som skal sikre ekstra omsorg og velfærd for pensionisten. 

Som følge heraf foreslog Vanopslagh et nyt initiativ i dansk politik, nemlig en såkaldt velfærdskonto. Meningen er at alle danskere skal have muligheden for at indbetale 500 kroner skattefrit hver måned, som de enten kan bruge skattefrit på ekstra velfærdsydelser, når de går på pension eller tage pengene ud som almindelig pension. 

 "Det, der skaber størst utryghed blandt danskere, er usikkerheden om, hvorvidt der nu også er et velfærdssystem til rådighed, når man blive gammel," sagde LA-formanden og forsatte:

"Sådan skal det ikke være. Og sådan behøver det ikke være, hvis ellers vi har modet til at reformere velfærdssamfundet nu. Og give folk friheden til at kunne tage et større ansvar for deres alderdom."

Forrige artikel Aktører og politikere bekymret for regeringens planer om at trimme pædagoguddannelsen i de store byer Aktører og politikere bekymret for regeringens planer om at trimme pædagoguddannelsen i de store byer Næste artikel Seks spørgsmål til Joy Mogensen om udflytningsplan: Seks spørgsmål til Joy Mogensen om udflytningsplan: "Holstebro er en kommune med en rigtig høj kunstnerisk ambition"