Uenighed i blå blok om SU-reform

SU: Liberal Alliance og Konservative er klar til at ændre SU'en på kandidatuddannelsen. Dansk Folkepartis ordfører er skeptisk, mens Venstre ikke er klar til at melde noget ud.

I løbet af sommeren har SU'en til de kandidatstuderende flere gange været nævnt som et sted, hvor Venstre-regeringen kan finde penge til den store økonomiske plan, der efter planen snart skal præsenteres.

I den borgerlige lejr i Folketinget er der dog ikke enighed om, at en omlægning af SU'en til lån ligger lige for.

Liberal Alliances forskningsordfører Henrik Dahl erklærer sig helt klar til at ændre på SU'en.

”Der er behov for en SU-reform. Der er mange, der har påvist, at SU'en favoriserer middelklassen. Det system vi har, er lavet af folk uden realitetssans,” siger Henrik Dahl, som mener, at det vil give mening at omlægge SU'en til lån for de længst uddannede, der ofte senere kommer til at få gode lønninger.

”Problemet er, at det eksisterende SU-system er så verdensfjernt, at hvis du forklarer det til folk i andre lande, så tror de, at du lyver. Selv om du får en kæmpe indtægt skal du ikke betale noget tilbage,” siger Henrik Dahl.

Også Konservative ser gerne, at SU'en laves til et lån.

DF tøver
Hos det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, er der ikke den store lyst til at åbne for en reform af SU'en, men at man kan blive nødt til at diskutere det. Uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulsen Dahl peger på, at en diskussion af SU'en i hans optik skal kobles med finansieringen af uddannelsesområdet i øvrigt.

”SU skal ses i en større sammenhæng, når vi ser på finansiering af uddannelsesområdet. Det ændrer også noget, hvis man indfører en erhvervskandidat, hvor man ikke kan få SU,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Venstre har tidligere bebudet et forslag om en erhvervskandidat, hvor den studerende kan tage sin kandidatuddannelse over en længere periode sideløbende med relevant arbejde.

Venstre vil ikke melde ud om regeringspartiets planer før partiets 2025-plan er blevet præsenteret.

Mandag offentliggjorde den liberale tænketank Cepos en analyse, der viser, at mange med lange uddannelser senere kommer til at betale topskat. Efter 15 år på arbejdsmarkedet er det omkring 56 procent af de langt uddannede, der betaler topskat. Derfor peger Cepos på, at en omlægning af SU til lån, hvor besparelsen skal bruges til at sænke topskatten vil være fornuftig.

,

Forrige artikel Minister til kamp mod mobning: Her er planen Minister til kamp mod mobning: Her er planen Næste artikel Messerschmidt meldt til politiet for identitetstyveri Messerschmidt meldt til politiet for identitetstyveri