Udenlandske medier: Dansk nej giver inspiration i Storbritannien

UDSYN: I udenlandske medier forklares nej'et ved torsdagens afstemning med en for teknisk valgkamp. Britiske EU-skeptikere kan lade sig inspirere af, hvordan man kobler verserende europæiske problemer til en grundlæggende skepsis, lyder en anden konklusion.

EU-systemet tager ikke videre notits af afstemningen om det danske retsforbehold. Det har både politikere og journalister bemærket undervejs i valgkampen.

Men en række udenlandske medier har dog alligevel fået øjnene op for, at danskerne torsdag besluttede at lade retsforbeholdet stå.

Financial Times bemærker, at nederlaget er et slag for de etablerede danske partier, som kæmpede for et ja, mens det giver Dansk Folkeparti yderligere vind i sejlene.

Avisen trækker også tråde til den britiske kamp for at genforhandle EU-medlemskabet.

”Resultatet vil sandsynligvis få stor opmærksomhed fra støtter i Brexit-afstemningen om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU. Eksperter siger, Danmark står som et eksempel på, hvordan vælgere kan vende sig mod det etablerede, selv når et pro-EU resultat blev forudsagt, inden kampagnen startede,” skriver Financial Times.

Britisk inspiration
Samme pointe har BBC, der ligeledes har fulgt den danske afstemning.

”Resultatet er formentlig blevet fulgt af britiske politikere, som er interesserede i at se – med den kommende britiske folkeafstemning på vej – hvordan mavefornemmelsen blandt europæiske vælgere kan kobles sammen med de begivenheder, der udspiller sig i Europa,” skriver det store britiske medie.

Financial Times giver også et bud på, hvorfor ja-sidens bestræbelser mislykkedes.

”Afstemningens tekniske karakter og vælgernes indsigelser over utilstrækkelig information om emnerne hindrede ja-kampagnen.”

En vanesag
Det Bruxelles-baserede EU-medie Euractiv skriver, at ja-partierne ikke var overraskede over resultatet.

”Selvom mange EU-begejstrede danske parlamentarikere er kede af resultatet af afstemningen, virkede de ikke videre overraskede eller knuste. At tabe folkeafstemninger og Europa-Parlamentsvalg er blevet et tilbagevendende mønster for de pro-europæiske partier,” skriver Euractiv.

De udenlandske medier byder også på analyser af dansk politik. Politico Europe har dog ikke helt styr på, hvem der danner regering i Danmark.

”Afstemningen afslørede en kløft mellem koalitionsregeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussens Venstre mod anti-indvandringspartiet Dansk Folkeparti, det næststørste parti i Parlamentet og junior-koalitionspartner,” skriver Politico Europe.

En misforståelse, eller måske en forudsigelse?

Forrige artikel Løkke: Nej’et er også et nej til EU Løkke: Nej’et er også et nej til EU Næste artikel Selvransagelse i Venstre: EU har været for meget syndebuk Selvransagelse i Venstre: EU har været for meget syndebuk