Trepartsaftale på plads: Sikrer tusindvis af nye praktikpladser

AFTALE: Regeringen har sammen med lønmodtagerne og arbejdsgiverne landet en ny aftale, der blandt andet giver mellem 8.000 og 10.000 nye praktikpladser indtil 2025.

Fredag eftermiddag var der hvid røg fra Statsministeriet, hvor regeringen og arbejdsmarkedets parter var samlet om forhandlingsbordet.

Målet var en ny trepartsaftale, som blandt andet skulle løse den kroniske mangel på praktikpladser. Og det lykkedes.

Parterne er nemlig enige om, at der i 2025 skal være oprettet mellem 8.000 og 10.000 ekstra praktikpladser. Og den nye aftale glæder statsminister Lars Løkke Rasmussen.

”Det er en meget stærk aftale, som jeg er glad for. Der er indgået kompromiser, men sådan er trepart. Vi mødes med hver vores udgangspunkt og skal nå hinanden. Vi har lagt taktikken til side og ladet logikken råde, og derfor har vi nu en stærk aftale, som kan være med til at gøre Danmark stærkere,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Se Lars Løkke fortælle om den nye aftale her (artiklen fortsætter under videoen):

Nye fordelsuddannelser
Aftalen betyder udover de ekstra praktikpladser, at der laves fordelsuddannelser. Det vil være de erhvervsuddannelser, som man ved, at der er stærkt brug for. De vil blive understøttet på forskellig vis, ligesom der vil være bonus til virksomhederne, hvis de opretter praktikpladser inden for de uddannelsesforløb.

Samtidig vil der være en gulerod til de virksomheder, som opretter flere praktikpladser, og pisk til dem. som ikke gør.

”Vi tager hul på en ny måde at finansiere det her på, som er solidarisk. Det betyder, at de virksomheder, som ikke løfter den opgave, de burde, kommer til at betale lidt mere, mod at de virksomheder, som løfter opgaven, kommer til at betale lidt mindre,” fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Glæde i LO og DA
Hos lønmodtagerne glæder LO-formand Lizette Risgaard sig over den nye aftale. Hun kalder det de unges reform, fordi unge kan få en erhvervsmæssig uddannelse, som kan blive gennemført ude i virksomhederne.

”Jeg er meget tilfreds med, at det kommer til at være sådan, at vi får 8.000 til 10.000 flere praktikpladser, når det her er gennemført,” siger hun.

Samtidig hæfter hun sig ved, at der ikke bliver pillet ved rådighedsreglerne for ledige, som ellers også har været på forhandlingsbordet.

Også arbejdsgiverne er meget tilfredse med dagens aftale. Direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad mener, at aftalen sender et stærkt signal til de unge om, at det er godt at tage en erhvervsuddannelse.

”Jeg er også meget glad på virksomhedernes vegne, for når vi kigger frem, kommer vi til at mangle faglærte, hvis ikke vi gør noget markant. Derfor er jeg glad for den aftale, som vi har indgået i dag,” siger han.

FOA: Øv!
I FOA er man derimod ikke tilfreds med den nye aftale, og formand Dennis Kristensen var da heller ikke med, da statsministeren sammen med blandt andre LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey præsenterede aftalen.

”Øv. Vi lagde fra kaj med en stor og rigtig uddannelsesambition. Nu, hvor vi er nået i land, må vi desværre konstatere, at flere af de centrale offentlige velfærdsområder stadig svømmer rundt i uvishedens hav,” siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

Han peger på, at det ikke er lykkedes at nå en aftale for uddannelserne til for eksempel social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent og pædagogisk assistent. Fredagens aftale fastlægger kun, at disse felter forhandles senere.

”Det er voldsomt skuffende, og jeg er ked af, at vi på lønmodtagerside ikke kunne stå nok sammen til at få hele det offentlige område med i en langsigtet aftale ligesom i 2007,” siger han.

Trepartsforhandlingerne er ikke helt slut, fortæller statsminster Lars Løkke Rasmussen, men parterne tager nu en pause.

”Vores fælles ambition er, at vi oven på forhåbentligt veloverståede overenskomstforhandlinger kan mødes igen og tage fat på yderligere trepartsforhandlinger. Ikke mindst spørgsmålet om efter- og videreuddannelse,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Forrige artikel EU vil svinge sparekniven over nødhjælpen EU vil svinge sparekniven over nødhjælpen Næste artikel Rapport om landbrugets krise støttet af Bæredygtigt Landbrug Rapport om landbrugets krise støttet af Bæredygtigt Landbrug