Trads: Tre gode råd til Mette Frederiksen

KLUMME: Hvis Mette Frederiksen skal bringe S tilbage til dets historiske rolle som repræsentant for over en tredjedel af danskerne, skal der tænkes offensivt, skriver David Trads. Han er klar med tre gode råd til den nye formand. 

Mette Frederiksen, den 37-årige nybagte formand for Socialdemokraterne, har en enorm opgave foran sig.  

Forventningerne til, at hun, denne urkraft af en socialdemokrat, kan erobre magten hurtigt tilbage, er enorm.

Indtil videre aner vi dog ikke meget om, hvad hun vil, for siden hun blev kåret i slutningen af juni, har hun været tavs. Hun er i fuld gang med at forberede det sommergruppemøde, der 24. august skal kickstarte hendes formandskab.

Her er mine tre gratis råd til hende - for hvis hun agter at bringe sit parti tilbage til dets historiske rolle, som det, der repræsenterer over en tredjedel af danskerne, skal der tænkes offensivt: 

Råd #1 – Skab en dagsorden af håb
De forløbne 15 år har været præget af en krisestemning – fra IT-boblen, der bristede i 2000, over 11. september-terroren i 2001, de fejlslagne krige i Irak og Afghanistan og Muhammed-krisen, til den økonomiske krise de forløbne år. Det har selvfølgelig præget politikken.

Socialdemokrater i Europa har haft mere end svært ved at håndtere kriserne. Allermest fordi de ikke har troet på deres egne værktøjer - mest markant keynesianske, offentlige investeringer, som sommetider kræver budgetunderskud. De har været bange for deres egen skygge.

I dag er krisen slut. Væksten er tilbage, og med den er der en mulighed for at være det parti, der italesætter den nye optimisme. Se på, hvordan Barack Obama har genskabt sin egen ellers falmede ’Yes, We Can’-retorik med konkrete fremskridt i indenrigs-, værdi- og udenrigspolitik.

Frederiksen tilhører en generation, hvor mangfoldighed og globalisering står stærk. Hun skal skabe en dansk dagsorden af håb – det moderne svar på, hvordan alt det, der bekymrer folk – østarbejdere, udflytning af jobs, indvandring et cetera – kan blive vores styrke.

Råd #2 – Definer en udlændingepolitik
Socialdemokratiet forsøger at snakke sig ud af det, men virkeligheden er, at partiet igen i 2015 tabte magten på grund af en uklar udlændingepolitik. Præcist som de gjorde i 2001, 2005, 2007 og i virkeligheden også i 2011.

Faktum er, at Socialdemokratiet har været i defensiven på udlændingepolitikken i to årtier – siden Dansk Folkeparti blev stiftet i 1995, og Venstre forlod den internationale linje i 1998. Partiet halser desperat efter DF og V og ligner ofte de to partier minus ti procent.

Det var utroværdigt, at socialdemokrater i den forløbne valgkamp ikke havde noget overbevisende bud på eksempelvis, hvor mange flygtninge, vi skal modtage, og hvordan vi håndterer integrationen.

Frederiksen skal simpelthen bringe partiet i offensiven på det politiske tema, der optager flest vælgere – også potentielle socialdemokrater. Hun skal smide alle gamle, slidte floskler væk og definere en ny udlændingepolitik. Det er den vigtigst enkeltstående opgave.

Råd #3 – Gør S til et ’vi-parti’
Under Helle Thorning-Schmidt udviklede Socialdemokratiet sig til et ’jeg-parti’ – helt konkret illustreret ved hendes berømte udsagn:

”Jeg kan slå Anders Fogh!”

Det var en stor fejl, for derved blev de politiske forskelle på ’vores vej og deres vej’ reduceret til en kamp mellem de to personer, der kæmpede om at være ’direktør for firmaet Danmark'.

Socialdemokratiet er en bevægelse af interesser, som bør være et ’vi-parti’. Derfor bør Frederiksen hurtigst muligt vælge at skifte kurs til:

”Vi kan slå de borgerlige!”

Det handler selvsagt ikke kun om symbolik, når et parti går fra at være et ’jeg-parti’ til et ’vi-parti’. For langt vigtigere er den ideologi, der er rammen for det politiske:

Med ’jeg’ i centrum er man mere tilbøjelig til at abonnere på begreber som ’konkurrencestat’, ’nødvendighedens politik’ og ’dovne Robert’. Med ’vi’ som udgangspunkt falder begreber som ’fællesskab’, ’lige muligheder’ og ’plads til alle og brug for alle’ straks mere naturligt. ---

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: V klart i toppen af politisk power-indeks Trads: V klart i toppen af politisk power-indeks Næste artikel Cordua: DF presser V-regering i Dong-sag Cordua: DF presser V-regering i Dong-sag