David Trads: Anders Samuelsens store Kim Jung-un Tour

KLUMME: Udenrigsministerens pinlige selviscenesættelse vækker minder om nordkoreanske Kim Jong-uns propagandamaskine, mener David Trads.

Nå, som alle ved, så har vi med Anders Samuelsen fået danmarkshistoriens dygtigste udenrigsminister – ja, meget dygtigere end Uffe Ellemann-Jensen & alle de andre amatører – men hvad mon egentlig dette udenrigspolitiske geni går og laver?

Det korte svar:

Han er fotomodel – stærkt inspireret af nordkoreanske Kim Jong-un.

Tag bare hans facebook-serie ’Tag med på tur’, som han i disse dage underholder sine LA- og LAU-groupies med. ’Hvad sker der bag facaden i mit job,’ spørger turistministeren sig selv?

Og hvad er det, så der sker, tænker jeg?

Mon Samuelsen endelig afslører, hvad han mener om klodens store udfordringer – Trumps USA, Kinas krænkelser af menneskerettigheder, fred i Mellemøsten, Putins Rusland, hungersnøden i Somalia, klimaforandringerne, EU’s udfordringer med Polen og Ungarn?

Nej, nej, det handler selvfølgelig ikke om udenrigspolitik – for det er vist ikke noget, der sådan rigtigt interesserer Samuelsen. Det, som virkelig interesserer ham, er…ham selv:

”I denne uge besøger jeg seks lande. Det bliver ikke meget traditionel sightseeing, men mange møder,” indleder han sin ’Tag med på tur – Part 1’ update på Facebook. Så fortæller han begejstret, hvordan han bliver hentet af sin chauffør for at blive fragtet til lufthavnen:

”Som udenrigsminister ’slipper’ jeg uden om traditionel check-in – og møder i stedet mine gode medarbejdere i Kongelogen i lufthavnen,” beretter ministeren, som minder mig om børnesangen:

Læs mere: Anders Samuelsen ansætter spindoktor

En lille nisse rejste//med ekstrapost fra land til land//hans agt det var at hilse//på verdens største mand.

Nu følger så de fotos, som Samuelsen har fået taget på rejsen - her iscenesættes han på en måde, som ville gøre Kim Jong-un stolt. Der er 24 fotos med ham selv.

Her er en beskrivelse af de 26 fotos, som ministeren altså selv har udvalgt:

#1: Anders skuer ud af et vindue i sin lejlighed. #2: Anders låser døren til sin lejlighed. #3: Anders går målbevidst på gaden. #4: Anders lægger selv sin kuffert i bagagerummet på ministerbilen. #5 Anders læser vigtige papirer. #6 Anders sidder i en stol i Kongelogen.

#7 Anders briefes i Kongelogen. #8: Anders læser vigtige papirer. #9: Anders går målbevidst mod sin plads i flyet. #10: Anders er eftertænksom. #11: Anders oplader sin mobil. #12: Anders bliver interviewet. #13: Anders ankommer i en lufthavn. #14: Anders til vigtigt møde.

#15: Anders bliver interviewet af en tv-journalist. #16: Anders bliver interviewet på live-tv. #17: Anders slapper af på bagsædet af en bil. #18: Anders går målbevidst på gaden i Strassbourg. #19: Anders finder sin yndlingsrestaurant i Strassbourg.

#20: Hov! Et billede af en pizza. Anders er ikke med. #21: Anders i et eftertænksomt øjeblik. #22: Hov! Et turistmotiv fra Strassbourg. Anders er ikke med. #23: Anders i et eftertænksomt øjeblik. #24: Anders drikker en øl. #25: Anders læser vigtige papirer. #26: Anders på løbetur.

Som en af LA-kongens groupies skriver under fotoserien:

”Du er for sej, Anders. Alene det, at du - som en af de eneste - beretter om din hverdag på denne måde, er unikt.... Det er transparent, nærværende og vigtigt. Misunder dig reelt slet ikke alle møderne, men tak fordi du repræsenterer DK så godt!”

Min fornemmelse er, at ministeren har det lidt på samme måde. Møderne – alle de kedelige møder – står i vejen for alt det sjove:

Rejserne, bilerne, kortegerne, prestigen, pompøsiteten, TV-interviewene, åh, de dejlige tv-interviews, og de opstillede fotos, som burde komme på forsiden af Euroman.

Se mere: Trads: Derfor er Anders Samuelsen så dygtig

Et godt råd til Samuelsen herfra:

Hvis du gerne vil kravle op ad listen over de mest populære ministre – lige nu skraber du jo bunden – så tag dit job alvorligt. Tal lidt mere om det primære, nemlig udenrigspolitikken, og tal lidt mindre om det sekundære, nemlig dig selv. 

.......

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Søren Espersen: Mens vestinderne festede, svælgede Danmark i selvhad Søren Espersen: Mens vestinderne festede, svælgede Danmark i selvhad Næste artikel Cordua: Driftssikkerhed er en mangelvare hos V og DF Cordua: Driftssikkerhed er en mangelvare hos V og DF