To ministre får næse i sag om respiratorer

NÆSE: Forløbet om de ubrugelige respiratorer Danmark tilbød Italien som coronahjælp udløser en næse til Magnus Heunicke (S) og Trine Bramsen (S). Ministrene beklager forløbet.

Et flertal i Folketinget har besluttet at give en næse til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og forsvarsminister Trine Bramsen.

Det står klart efter et samråd, hvor de to ministre var indkaldt til at forklare deres rolle i sagen om de respiratorer, som Danmark tilbød Italien som i april. Repiratorerne viste sig ikke at kunne benyttes til coronabehandling.

Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale og Enhedslisten havde fredag indkaldt de to ministre i samråd. Her beklagede de forløbet, men de slipper ikke for kritik fra et flertal i Folketinget i form af en næse.

”Vi er nået frem til, at det er så stærk kritisabelt, at det må udløse en kritik fra Folketinget,” siger Jan E. Jørgensen til DR.

I maj fik udenrigsminister Jeppe Kofod (S) regeringens første næse i sagen om de nødrespiratorer, Danmark officielt tilbød Italien.

Forsvarsministeren og sundhedsministeren beklagede forløbet og kaldte det utilfredsstillende.

”Denne sag er vigtig men også ærgerlig, da informationer ikke er blevet givet i tide,” sagde Trine Bramsen på fredagens samråd.

Respiratorer var kun ”signalværdi”
Forsvaret var klar over, at respiratorerne, som Danmark tilbød Italien, ikke kunne bruges til covid-19-patienter.

Det kunne Berlingske fortælle den 17. juni på baggrund af en korrespondance, som avisen har fået aktindsigt i.

”Udenrigsministeriet tænker formentlig kun i signalværdi og for dem er en respirator – en respirator,” skrev en souschef i Forsvarskommandoen.

Det skete samme dag som Jeppe Kofod sammen med forsvarsministeren og sundhedsministeren fortalte, at Danmark tilbød Italien ”et antal af Forsvarets respiratorer” og et ubemandet felthospital.

Magnus Heunicke og Trine Bramsen blev på fredagens samråd spurgt ind til, om og i givet fald hvornår de fandt ud af, at de respiratorer Danmark tilbød det hårdt coronaplagede Italien, ikke kunne benyttes til at behandle patienter med covid-19.

Bekymrende at medarbejdere "motivforsker"
Trine Bramsen sagde på samrådet, at beskeden om hvilke hjælpemidler Italien efterspurgte var tilgået hendes departement, men at hun ikke selv havde set det.*

Eva Flyvholm fra Enhedslisten spurgte ind til arbejdsgangen i Forsvarets Materielstyrelse og udtrykte bekymring over medarbejdernes håndtering og vurdering i sagen.

”Det bekymrer også mig, at der sidder medarbejderne og motivforsker. Det tilfalder ikke medarbejderne at lave politiske analyser. Det hører ikke til i myndighedssvar og myndighedsdialog,” sagde forsvarsminister Trine Bramsen på samrådet.

”Det er aldrig medarbejdere der skal vurdere, om noget bare skal have signalværdi,” sagde hun.

Italien endte med at takke nej til det danske tilbud om corona-hjælp.

Trine Bramsen og Magnus Heunicke har dermed modtaget den nuværende regeringens tredje og fjerde næse efter at klimaminister Dan Jørgensen (S) også fik tildelt en næse af Folketinget for fodslæberi på klimaområdet.

*Tidligere fremgik det ikke tydeligt, at den viden forsvarsdepartementet havde omhandlede den hjælp Italien bad om, og ikke om respiratorerne var egnede til covid-19-behandling. Altinget har præciseret artiklen.

Forrige artikel Prøv quizzen: Hvor godt husker du regeringens første år? Prøv quizzen: Hvor godt husker du regeringens første år? Næste artikel Næse for kritik: 59 næser på 30 år Næse for kritik: 59 næser på 30 år