Tilliden til politikerne i bund

POLITIKERLEDE: Der er sket et brist mellem danskerne og deres politikere. Tilliden til de folkevalgte ligger lavere nu end i nogen tidligere målinger. Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), mener, at konjunkturerne og medierne har ansvaret.

Tilliden til politikerne er på det laveste niveau i årevis.

Det er især tilliden til folketingspolitikerne, og også tilliden til de folkevalgte i Europa er i bund, mens kommunalpolitikerne har en smule højere tillid i befolkningen.

Mens kun 28 procent af vælgerne har stor eller ret stor tillid til folketingspolitikerne, har næsten hver anden tillid til kommunalpolitikerne. 49 procent af de adspurgte peger på, at de har meget stor eller ret stor tillid til kommunalpolitikerne.

Det viser en måling, Altinget.dk har fået foretaget i foråret.

Svinger med konjunkturerne
Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), er en garvet politiker. Han har befundet sig i eller tæt på magtens centrum siden 1981. Ud over konjunkturudsving peger han på den hurtige medievirkelighed som årsag til den lave tillid til politikerstanden.

"Den svinger jo meget over tid. Det har noget med de økonomiske konjunkturer at gøre. Men det er klart, der også har været meget presseomtale om løftebrudsdiskussionen, ligesom sagen om Lars Løkke og GGGI har fyldt," siger Mogens Lykketoft.

Han mener, at den lave tillid til politikerne må føre til overvejelser blandt politikerne, men også i pressen.

"Begge sider af hovedfløjene har været under heftig pressebeskydning. Derfor handler tillidsdiskussionen ofte også om pressen selv. Det bør være bekymrende for begge vores faggrupper, at vi ligger dernede i bunden af tillidsindekset," siger Mogens Lykketoft.

Løftebrud har hovedansvar
Den nye borgmester i Helsingør, den konservative Benedikte Kiær, mener, at tillidskrisen skyldes den nuværende regering og især de valgløfter, som ikke er blevet indfriet siden sidste valg.

"Borgerne stemmer efter de holdninger, politikerne har, og hvad politikerne vil gøre for samfundet. Hvis det så bliver skrottet, så snart stemmerne er talt op, føler vælgerne sig jo bondefanget," siger Benedikte Kiær, som selv oplevede problemet under kommunalvalget i efteråret.

"Jeg mærkede i forbindelse med valgkampen i efteråret, at borgerne er blevet trætte af alle de politikere, som går rundt og lover noget, de ikke kan holde. Det kan jeg godt forstå," siger hun.

(Læs videre under graferne)

<iframe height=251 width=447 src="//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheets/d/1ltSPoOmhmfBbmzmuMDw8ZL9CRHuq8tJx8Nzr1-WAFE0/gviz/chartiframe?oid=56268982" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>

<iframe height=224 width=440 src="//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheets/d/1ltSPoOmhmfBbmzmuMDw8ZL9CRHuq8tJx8Nzr1-WAFE0/gviz/chartiframe?oid=1184678939" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>

<iframe height=243 width=435 src="//docs.google.com/a/altinget.dk/spreadsheets/d/1ltSPoOmhmfBbmzmuMDw8ZL9CRHuq8tJx8Nzr1-WAFE0/gviz/chartiframe?oid=1224919971" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>

Baglandet er isoleret
Den tidligere minister og folketingsmedlem for Venstre Britta Schall Holberg mener, at der er tale om mere end blot konjunkturer. Hun mener, at pressens fokus på enkeltsager er med til at ødelægge en mere grundlæggende debat.

"Det andet er, at baglandet er blevet skåret over. Man taler om det hos Socialdemokraterne, og vi andre oplever det i vores partier. Det politiske liv er centraliseret på Christiansborg-niveau. Venstre har med flid skåret i antallet af foreninger. Der er ikke nogen steder at mødes for at debattere," siger Britta Schall Holberg.

Hun efterlyser rum til diskussion og eftertænksomhed og peger blandt andet på, at den politiske samtale er blevet ødelagt på de mange åbne samråd, der sendes direkte på tv.

,

Forrige artikel Thorning blåstempler mediers EP-tyvstart Thorning blåstempler mediers EP-tyvstart Næste artikel Mød EP-spidskandidaterne Mød EP-spidskandidaterne