Tidligere ledere i politiet dømmes for løgn om Tibetsag

Tidligere vicepolitiinspektør og tidligere politikommissær findes skyldige i falsk forklaring i retten. De anker sagen til Østre Landsret.

Den tidligere vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og den tidligere politikommissær Henrik Oryé er blevet dømt i Københavns Byret for falsk forklaring for retten om Tibetsagen.

Det skriver Berlingske på vegne af Ritzau.

Byretten mener, at Olsen og Oryé begik lovovertrædelsen, da de blev afhørt som vidner tilbage i august 2013. De to mænd er hver blevet idømt 30 dages betinget fængsel. De nægter sig dog skyldige og har anket sagen til Østre Landsret.

Retsmødet for mere end ti år siden drejede sig om, hvorvidt seks sympatisører med Tibet året forinden var blevet ulovligt frihedsberøvet af politiet i forbindelse med et statsbesøg af den kinesiske præsident.

I retten skulle de to ledere dengang forklare sig som vidner om politiets håndtering af statsbesøget. Visse af disse forklaringer er nu dømt bevidst usande ifølge retsformanden ved Københavns Byret. 

Hjelm Olsen ledede hele operationen under statsbesøget, mens Oryé var indsatsleder på gaden.

Over radioen kom sidstnævnte med ordren "Tag flaget fra dem, kom". Alligevel hævdede han i retsmødet, at han ikke havde gjort noget ved det, da der var meldinger om personer med tibetanske flag.

Normalt giver falsk forklaring en dom på ubetinget fængsel i 60 dage. Men i dette tilfælde er straffen gjort betinget og nedsat til det halve på grund af den lange sagsbehandlingstid.

Det langvarige forløb er også årsag til, at statskassen skal betale udgifterne til de to forsvarere.

Forrige artikel Berlingske finder ny europakorrespondent Næste artikel Venstre ansætter ny chef for partiets politiske afdeling Venstre ansætter ny chef for partiets politiske afdeling