Thorning: Vi skal have briterne med tilbage på sporet

TOPMØDE: Statsministeren vil have klinket skårene mellem Storbritannien og resten af EU, efter den britiske premierminister er blevet isoleret blandt statslederne i forbindelse med udnævnelsen af den næste formand for EU-Kommissionen.

BRUXELLES: Storbritannien er en vigtig spiller i EU, som ikke må skubbes væk fra det europæiske samarbejde.
 
Sådan lyder beskeden fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved et topmøde i Bruxelles, hvor alt tyder på, at hun og hendes EU-chefkolleger vil isolere Storbritannien og mod premierminister David Camerons vilje stemme Luxembourgs Jean-Claude Juncker igennem som den næste chef for EU-Kommissionen.
 
”Vores opgave er derefter at forsøge at klinke skårene og sikre, at vi igen får Storbritannien på banen,” siger Helle Thorning-Schmidt.
 
Ikke mand for reformer 
Den britiske premierminister har gjort klart, at han ikke mener, at Juncker er den rette mand til jobbet. Den mangeårige statsminister i Luxembourg, der sad som fast formand for eurolandene, mens den økonomiske krise hærgede, er ifølge David Cameron for meget en mand af den gamle skole, der ikke vil slå ind på det reformspor mod et smallere EU, som han mener, samarbejdet behøver.
 
"Jean-Claude Juncker har i hele sit arbejdsliv stået i centrum for projektet om at øge Bruxelles' magt og reducere nationalstaternes indflydelse," sagde premierministeren, da han ankom til dagens møde*.
 
Cameron har ifølge avisen Financial Times tidligere advaret om, at det får konsekvenser, hvis de andre stats- og regeringschefer ikke lytter til hans bekymringer, og at det kan være med til at styrke dem, der taler for et britisk exit fra Unionen.
 
Vågn op, Storbritannien
Men det udfald afvises af flere EU-chefer, herunder Finlands nyudnævnte statsminister Alexander Stubb.
 
”David Cameron er en mand af principper. Han har haft en stærk følelse af, at Juncker var lidt for føderalistisk til hans smag. Men jeg tror, at vi kan gøre det godt igen og få løst op for situationen. Men jeg mener også, at nogen i Storbritannien snart for alvor må vågne op og se skriften på væggen. EU er en rigtig god ting for Storbritannien,” siger den finske statsminister.

På spørgsmålet om, hvorvidt dette kan blive en beslutning, der tvinger briterne mod døren, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt:
 
”Det håber jeg bestemt ikke. Jeg mener, at Storbritannien har brug for EU, men også at EU har brug for, at Storbritannien er en del af os”.
 
”Jeg håber meget på, at vi efter i dag kan komme tilbage på sporet, hvor Storbritannien er en vigtig og indflydelsesrig partner i EU,” understreger statsministeren.
 
*Opdateret med kommentar fra David Cameron. 

,

Forrige artikel Jelved: Vi har lagt vægt på kvalitet Jelved: Vi har lagt vægt på kvalitet Næste artikel Ny kommissionsformand er kendt som mørkets fyrste Ny kommissionsformand er kendt som mørkets fyrste