Thorning og Løkke i slagsmål om offentligt ansatte

SPØRGETIME: Under tilråb og buhen fra folketingssalens rækker var den sidste spørgetime før valget en strid om antallet af offentlige ansatte. Løkke anklagede Thorning for, at antallet var faldet under hendes regeringstid, mens Thorning insisterede på, at den foregående regering ikke kunne holde styr på budgetterne.

Valgkampen og de britiske tilstande er nået til Christiansborg.

Da spørgetime-konceptet i 2013 blev indført i det danske Folketing, var det med inspiration fra debatterne i det britiske underhus, hvor bølgerne kan gå højt, og det kan blive særdeles livligt.

Det forbillede blev nået under spørgetimen tirsdag, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gentagne gange blev mødt af buhen og tilråb fra den højre side af salen, hver eneste gang hun fik ordet.

Det var sidste spørgetime før sommerferien - og dermed også før valget. Og man kunne mærke på gemytterne, at valgkampen er nær.

Stadig ingen svar
"Tirsdag efter tirsdag får vi ikke noget svar," begyndte Lars Løkke Rasmussen sin taletid.

Det var lige efter, Helle Thorning-Schmidt i sine indledende bemærkninger anklagede Venstre for ikke at komme med svar på, hvilken politik de vil gennemføre efter en eventuel valgsejr.

Dermed blev spørgetimen skudt ganske traditionelt i gang - regering og opposition revser uge efter uge hinanden for ikke at komme med nogen svar.

Færre eller flere offentligt ansatte?
Lars Løkke Rasmussen forsøgte sig dog med et spørgsmål, der omhandlede antallet af offentligt ansatte.

"Statsministeren påstår, at Venstres politik vil føre til tusindvis færre offentlige ansatte. Vil statsministeren ikke svare på, hvor mange flere eller færre offentligt ansatte der er i dag sammenlignet med den dag, hvor jeg trådte af?" spurgte V-formanden.

Men da statsminister Helle Thorning-Schmidt vælger at svare på Venstre-formandens svar med selv at stille et spørgsmål, er det under højlydt bebrejdelse fra resten af folketingssalen.

"Hvorfor kan vi ikke få svar på, hvordan den offentlige sektor skal indrettes, når vi skal have nulvækst?" spurgte statsministeren, mens folketingsmedlemmerne på rækkerne i salen gav deres utilfredshed til kende.

Som svar på Lars Løkke Rasmussens spørgsmål, medgav statsministeren, at der er sket det, hun kaldte en "tilpasning af økonomien". Men hun skyldte skylden på den tidligere regering, som hun anklager for overforbrug og overskridelse af budgetterne.

Konkret ville hun ikke svare på, hvordan antallet af offentligt ansatte havde ændret sig. Lykkeligvis kunne Lars Løkke Rasmussen være hende behjælpelig med svaret på sit eget spørgsmål. Ifølge V-formandens tal er der nemlig omkring 13.000 færre offentligt ansatte i dag, end der var dengang.

Samme spørgsmål gik igen
Gentagne gange spurgte Lars Løkke Rasmussen ind til konkrete tal om nedgang i antallet af offentligt ansatte i kommunerne, i politiet, pædagoger og sosu-assistenter. Spørgsmål, som han dog selv kendte svaret på.

Helle Thorning-Schmidt insisterede på ikke at svare på de konkrete spørgsmål, men "indrømmer gerne", at der havde været brug for en såkaldt tilpasning i økonomien efter VK's regeringsperiode.

Og så var det ikke kun fra de menige folketingsmedlemmer, at tilråbene kom. I sit sidste spørgsmål måtte Lars Løkke Rasmussen bede om, at transportministeren var stille.

"Det her er ikke tog til tiden. Det er tilråb til tiden," jokede Lars Løkke Rasmussen til slut.

Forrige artikel Heunicke afviser Langeskov-løfte Heunicke afviser Langeskov-løfte Næste artikel Thorning: Det kan bedre betale sig at arbejde nu Thorning: Det kan bedre betale sig at arbejde nu