Støjbergs forsvarere er kommet i offensiven

Tidligere kontorchef Jesper Gori blev udfordret kraftigt af to af Støjbergs forsvarere. Og han kan rolig regne med at blive genindkaldt i Rigsretten. Midtvejs i rigsretssagen tør ingen spå om udfaldet.

Logikken er klar nok.
Den tidligere kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriets juridiske afdeling, Jesper Gori, er kommet med nogle af de mest belastende udsagn mod hans tidligere minister, Inger Støjberg. Så han er et af hovedmålene for Støjbergs forsvarere.

Støjberg havde på forhånd varslet, at det ville blive ”en vild formiddag”. Det var måske så meget sagt. Men selvom det blev holdt i en formelt sober tone, gik Støjbergs forsvarere til vaflerne i afhøringen af Gori.

Det har været særlig generende for Inger Støjberg, at Jesper Gori har erklæret det såkaldte ministernotat for ”dødt og borte”, kort efter det blev skrevet. Notatet er centralt for Støjbergs forsvar, fordi det åbner op for undtagelser i adskillelsen af mindreårige asylpar.

Det punkt borede Støjbergs forsvarer Rene Offersen allerede i onsdag, og torsdag fortsatte hans kollega Nicolai Mallet ad samme spor. Hans tilgang til sagen var ganske udspekuleret.

Mallet gik ned i de enkelte juridiske elementer i notatet og spurgte Gori, om de forskellige juridiske betragtninger ikke stadig var relevante. ”Jo, det var de da”, erkendte Gori.

”Men hvordan kunne notatet, så være dødt og borte?” fortsatte Mallet.

Det var selve indstillingen, der følger af notatet, der var dødt og borte – i og med Støjberg ønskede at gå til kanten af konventionerne, argumenterede Gori.

Højst usædvanligt
Forsvarerne krydsforhørte også Jesper Gori om det andet af rigsretssagens hovedpunkter, nemlig Støjbergs pressemeddelelse fra 10. februar 2016, hvor det store spørgsmål er, om den kan ses som en instruks til embedsværket. Det mente Instrukskommissionen – og det er en væsentlig del af baggrunden for rigsretssagen.

”Men kan en pressemeddelelse i det taget kan være en instruks?” ville Mallet vide.
Til forsvarets udelte tilfredshed svarede Jesper Gori, at ”det ville være højst usædvanligt”. Ja, faktisk havde Jesper Gori aldrig nogensinde set det.

Kontorchefens betydning for sagen blev understreget af, at også anklagerne fik nogle sikre stik hjem, da de afhørte ham tidligere på ugen. Her understøttede Gori anklagernes påstand om, at Støjberg var endog meget insisterende over for embedsmændene i ønsket om at få en ordning uden undtagelser, når det gjaldt adskillelse af de mindreårige asylpar.

Men torsdag var det forsvarets tur til få point, og forsvarerne er slet ikke færdige. Jesper Gori kan roligt regne med at blive genindkaldt i rigsretten.

Forsvarets skydeskiver
Det er tydeligt, at Inger Støjbergs forsvarere vil tegne et billede af den tidligere kontorchef som en mand, der kommer med en række tvivlsomme, subjektive betragtninger. Og ifølge forsvarerne har Gori heller ikke i tilstrækkelig grad medvirket til, at ombudsmanden fik de relevante oplysninger, såsom Støjbergs omdiskuterede ministernotat.

På samme måde har Offersen og Mallet forsøgt at underminere Jesper Goris tidligere chef, ministeriets daværende chefjurist Lykke Sørensen. Hun er også kommet med flere belastende udsagn om Støjberg.

Der findes ikke en rygende pistol i sagen, og derfor hænger udfaldet meget på vidnernes troværdighed. I den situation er det helt afgørende for Støjbergs forsvarere at få skabt tvivl om udsagnene fra Lykke Sørensen og Jesper Gori.

Stor spænding
Forsvarernes mulighed for at afhøre vidnerne giver en anden dynamik end i Instrukskommissionen, og begge Støjbergs forsvarere har en langt mere offensiv tilgang til sagen end anklagerne.

Uden for selve retssalen lykkedes det torsdag DR at finde et gammelt klip fra 2017, hvor Støjberg bliver interviewet - og hvor hun selv tillægger pressemeddelelsen en retningsgivende betydning. Det er i modstrid med Støjbergs forklaring i Rigsretten, men det er uklart, om det kommer til at påvirke sagen.

Der er afholdt 18 af 38 forventede møder i rigsretssagen, og sagen har dermed næsten nået halvlegsmærket, når den starter op igen efter efterårsferien. Men det er de færreste af de journalister, der dækker sagen, der tør spå om udfaldet. Selv garvede reportere er meget i tvivl.

Dermed adskiller Støjberg-sagen sig klart fra tamilsagen, hvor der ikke herskede den store tvivl om, at det ville ende med domfældelse af Erik Ninn-Hansen.

Der ventes dom i rigsretssagen kort før jul.

Forrige artikel Boligudspil rører ikke de hellige køer Boligudspil rører ikke de hellige køer Næste artikel Når Barbara Bertelsen blinker i en smiley, er det ikke for sjov Når Barbara Bertelsen blinker i en smiley, er det ikke for sjov