Snit af målinger: S og V står til at vinde EU-valget, men meget kan endnu ske

TVIVL: S, V og R står lige nu til markant fremgang ved europaparlamentsvalget, viser et vægtet snit af meningsmålinger. Men mange vælgere har slet ikke besluttet sig endnu. Og valgkampen kan komme DF til gode, siger eksperter.

Søndag 26. maj kan blive en skidt dag for Dansk Folkeparti, SF, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet. En rigtig god dag for Socialdemokratiet, Venstre, Radikale og Enhedslisten. Og en dag med blandede følelser for Folkebevægelsen mod EU.

I hvert fald hvis danskerne ender med at stemme på samme måde til europaparlamentsvalget, som de har givet udtryk for i meningsmålingerne i april måned.

Det første kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger op til europaparlamentsvalget viser markant fremgang til S og V, mens Dansk Folkeparti står til at få halveret antallet af mandater fra de nuværende fire til to. 

”Det er et øjebliksbillede, og der kan ske rigtig meget i valgkampen,” pointerer professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, som har udarbejdet prognosen for Altinget.

”Den største usikkerhed er, at fire ud af ti stadig ikke har besluttet sig for, hvad de vil stemme på,” siger han. 

S står til at få omkring hver fjerde stemme. Og selvom V kun står til fremgang på cirka tre procentpoint, står partiet til at fordoble sit mandattal fra to til fire. Det skyldes, at hverken K eller LA står til at komme ind, og det efterlader stemmerne hos Venstre, da de tre regeringspartier er i valgforbund.

Artiklen fortsætter under figuren

 

Professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Derek Beach vurderer, at snittet af målinger ser ud til at flugte med de tendenser, vi ser i målingerne for folketingsvalget.

”Det kan tyde på, at debatten om EU ikke har fyldt ret meget endnu, så folk ikke er begyndt at tænke europæisk, men nævner det parti, de vil stemme på ved folketingsvalget,” siger han.

Derek Beach vurderer, at det kan flytte stemmer til partier med de mest markante EU-holdninger, når medierne begynder at sætte flere EU-spørgsmål på dagsordenen frem mod valget. Det kan især gavne Dansk Folkeparti. 

Og så bliver det afgørende for valgresultatet, hvilke partier der er bedst til at få deres vælgere til rent faktisk at dukke op på valgdagen.

Dobbeltvalg skidt for V og S
Tiden er ved at rinde ud for et dobbeltvalg, altså folketingsvalg 26. maj sammen med valget til Europa-Parlamentet. Men skulle Løkke alligevel vælge den løsning, vil det formentlig komme DF til gode, mens det kan blive en ulempe for hans eget parti Venstre, vurderer Kasper Møller Hansen.

Få forklaringen i den fulde artikel på Altinget: EU. Læs også om en anden faktor, der kan blive afgørende for EU-resultatet. Om hvorfor et dobbeltvalg kan gavne LA. Og få mandatfordelingen ved valget i 2014 og prognosen for 2019. 

Forrige artikel Regeringen har nedsat 138 råd og udvalg Regeringen har nedsat 138 råd og udvalg Næste artikel Valget er udskrevet: Sådan står partierne Valget er udskrevet: Sådan står partierne