S genopliver støtte til europæisk finansskat

FINANSSKAT: Socialdemokratiet er igen positive over for en europæisk skat på finansielle transaktioner. Aftale mellem ti EU-lande kan være på vej i Bruxelles.

Mens en række EU-lande arbejder på at indføre en fælles europæisk finansskat, tager Socialdemokratiet et skridt mod, at en fremtidig S-ledet regering kan støtte projektet.

I denne uge blev ti EU-lande – heriblandt Tyskland og Frankrig – enige om at fortsætte arbejdet mod en europæisk finansskat. Ifølge den tyske finansminister Wolfgang Schaueble er målet at nå til enighed inden årets udgang.

Hos Socialdemokratiet ser man positivt på en fælles europæisk finansskat

”I Socialdemokratiet er vi tilhængere af en skat på finansielle transaktioner. Vi skal naturligvis se den tekniske udformning af forslaget til en europæisk variant, men hvis det bare er i nærheden af det Kommissionen i sin tid lagde frem, så vil jeg slås for, at det bliver en del af et kommende regeringsgrundlag" siger partiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard.

Thorning-regering ønskede global skat

Forslaget om en EU-finansskat kom første gang på bordet i Bruxelles efter finanskrisen havde skabt kaotiske tilstande i europæisk økonomi.

Socialdemokratiet bakkede op om ideen, men da partiet trådte i regering med Radikale og SF i 2011, fremgik det af regeringsgrundlaget, at regeringen støttede en finansskat på globalt plan. Og altså ikke europæisk enegang.

Et år efter SR-regeringen mistede magten, erklærer S-formand Mette Frederiksen over for Politiken, at hun er ”positiv over for", at en fremtidig S-ledet regering vil arbejde for af en europæisk finansskat. Det skete i forbindelse med Socialdemokratiets kongres i Aalborg i slutningen af september.

Peter Hummelgaard har sammen med blandt andre Poul Nyrup Rasmussen tidligere kritiseret den daværende S-ledede regerings linje og argumenteret for, at Danmark skulle gå med i samarbejdet om en europæisk finansskat. Derfor glæder det ham, at hans formand nu taler "højlydt" om, at man ser positivt på ideen.

”Det var først, da vi ramte regeringsforhandlingerne med Radikale, at positionen blev ændret til, at en finansskat skulle indføres på globalt plan. Og i virkeligheden er det endnu et eksempel på, hvordan Socialdemokratiet og Radikale desværre på nogle punkter ikke ser verden ens længere” siger han.

Peter Hummelgaard fastholder dog, at det hele tiden har været Socialdemokratiets politik at støtte en europæisk finansskat. Han pointerer, at den socialdemokratiske kongres i eksempelvis 2013 - mens man sad i regering - stemte for, at partiet skulle arbejde for en europæisk finansskat.

Forhandlinger i Bruxelles året ud

Det første forslag fra EU-Kommissionen til en europæisk finansskat kom i 2011. I det forslag blev aktie- og obligationshandler beskattet med 0,1 procent og såkaldte derivatkontrakter med 0,01 %. De årlige indtægter fra sådan en skat blev dengang vurderet til cirka 57 milliarder euro.

Det forslag blev dog afvist af flere lande i EU’s ministerråd, hvorefter ti europæiske lande gik sammen om at arbejde videre med forslaget som et såkaldt ”forstærket samarbejde”.

Efter mødet mellem de ti EU-lande i denne uge vil Kommissionen nu gå i gang med at skrive et udkast til en juridisk tekst, som man vil søge at skaffe politisk opbakning til ”over de næste uger.”

Læs hele interviewet med Peter Hummelgaard på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Radikale skyder kommunalvalgkamp i gang med borgerudvalg Radikale skyder kommunalvalgkamp i gang med borgerudvalg Næste artikel Løkke åbnede kræftkonference med en drøm