Regeringen vil oprette teltlejr til flygtninge

STRAMNINGER: Regeringen vil indkvartere asylansøgere i teltlejr. Og i stedet for at vente et år på at kunne få familiesammenføring skal flygtninge nu vente tre. Sådan lyder nogle af regeringens 34 asyltiltag.

Der er nu kommet flere asylansøgere til Danmark i år, end der gjorde hele sidste år, og den seneste halvanden måned er tallet steget kraftigt. Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der sammen med regeringen fredag præsenterede 34 tiltag på asylområdet.

”De internationale svar på flygtningekrisen er der ikke endnu. Tingene bevæger sig måske nok i den rigtige retning, men det går langsomt. Og mens vi venter på de internationale svar, er det vores opgave at passe på Danmark. Det har vi et ansvar for,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Det er i det lys, jeg netop har orienteret partilederne om regeringens asylpakke med 34 initiativer til en robust og fast asyl- og udlændingepolitik.”

Unge mænd skal bo i telt
Et af tiltagene er, at regeringen nu vil indkvartere flygtninge i telte. I første omgang skal der opstilles telte i Beredskabsstyrelsens center i Thisted i løbet af den kommende uge, og det vil primært være unge, enlige mænd, som skal indkvarteres der. 

Derudover vil regeringen blandt andet lade flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus vente tre år på, at de kan blive familiesammenført. I dag skal de vente et år. Regeringen foreslår også hurtigere hjemsendelse af afviste asylansøgere, lavere ydelser, og at flygtninge skal vente længere, før de kan få permanent opholdstilladelse.

Stort asylpres i oktober
I oktober måned søgte omkring 3.600 personer asyl i Danmark, og alene i den seneste uge har omkring 1.200 personer søgt asyl. Og ifølge statsministeren skal de 34 nye initiativer både være med til at sikre, at myndighederne kan holde styr på situationen, men også at færre kommer hertil.

”Vilkår betyder noget. Det er en erkendelse, som breder sig,” siger Løkke og fortsætter:

”Nu tager vi et skridt mere. Vi forkorter varigheden af opholdstilladelser til flygtninge, for eksempel korter vi ned fra fem til tre år for såkaldte konventionsflygtninge. Og vi forkorter opholdstilladelsen for midlertidige flygtninge,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringens plan indeholder også initiativer, som skal sikre, at myndighederne får de redskaber, der skal til for at håndtere det stigende antal flygtninge og migranter, som kommer til Danmark.

”Vi skal være beredte, vi skal ikke have det kaos i Danmark, som vi har set andre steder. Alle kan huske billederne af migranter, der ikke ville samarbejde med myndighederne og gik på motorvejen – det vil vi ikke se igen,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Ingen grænsekontrol nu
Torsdag indførte Sverige midlertidig grænsekontrol, men det er ifølge Lars Løkke Rasmussen ikke på tegnebrættet i Danmark. Han peger på, at dansk politi allerede har øget kontrollen i grænseområdet mod Tyskland.

”Der er mere politi til stede end før, og vi følger situationen time for time. Vi har et beredskab, så vi kan skrue op for grænsekontrollen, og vi kan gøre det hurtigt,” siger Løkke og fortsætter:

”Men vi skal kun gøre det, hvis vi reelt tror, at det vil reducere asylpresset. Og i den nuværende situation er det vores vurdering, at grænsekontrol vil føre til flere asylansøgere.”

Forrige artikel Sundhedsdirektør er færdig i Region Syddanmark Sundhedsdirektør er færdig i Region Syddanmark Næste artikel Ministeren og mastodonten Ministeren og mastodonten