Politisk overblik: Regeringen kommer med erhvervsudspil

OVERBLIK: Finansminister Kristian Jensen (V) svarer på Ældre Sagens kritik af regeringens skattelettelser. Fagbevægelsen ruster sig til kamp mod skattereformen. Og så kommer endnu et stort økonomisk udspil i dag.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske overblik i en hektisk uge, der står i de store udspils tegn.

I dag byder dagen på et nyt erhvervs- og iværksætterudspil, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fremlægger kl. 10.00.

Allerede nu kender vi et par af elementerne i erhvervsudspillet:
- Regeringen vil sænke prisen for at køre over Storebæltsbroen. Det kan du læse om her.
- Regeringen vil gøre det nemmere for danskerne at købe aktier med en såkaldt aktiesparekonto, og samtidig vil regeringen indføre et investorfradrag, erfarer TV 2 Business.
- Og så kan det blive i dag, at de forhadte afgifter på nødder bliver foreslået afskaffet.

Skattelettelser er stadig på dagsordenen
Det er dagen derpå for regeringens skatteudspil, som indeholder forslag til skattelettelser for 23 milliarder kroner. Fik du ikke helt fat på, hvad skatteudspillet indeholder? Så kan du læse Altingets korte gennemgang her

Ældre Sagen vs Kristian Jensen
Ingen skattelettelser til pensionister, selvom lettelserne delvist er finansieret af den senere tilbagetrækningsalder. Det er meget skuffende, mener Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

Nu svarer finansminister Kristian Jensen (V) tilbage på den kritik. Det gør han ved at minde Ældre Sagen om, at skattereformen har til formål at skabe flere hænder på arbejdsmarkedet og give en belønning til dem, der arbejder.

"Eftersom pensionister per definition har trukket sig ud, er det ikke dem, der er målgruppen for det, vi præsenterede i dag," siger Kristian Jensen til Altinget.

Den historie kan du læse lige her

Forhandlinger om bilafgifter allerede skudt i gang
Ikke mange timer havde forslaget om at sænke registreringsafgiften på biler været officielt fremlagt af regeringen, før de første forhandlinger gik i gang.

Allerede i går aftes kl. 18.45 mødtes regeringen med Dansk Folkeparti til et såkaldt "sættemøde" i Finansministeriet.

Sættemødet har ikke allerede ført til en aftale om bilafgifter. Men regeringen ønsker hurtigt at komme frem til enighed for at forhindre, at bilsalget går helt i stå i mellemtiden.

Fagbevægelsen lancerer modkampagne
"Danmark for velfærd" er parolen for en kampagne, som i dag onsdag lanceres af en række fagforeninger efter regeringens skatteudspil. Den skal køre på sociale medier som optakt til et stormøde for op til 3.000 tillidsrepræsentanter, som fagbevægelsen vil samle i Odense 4. oktober – dagen efter Folketingets åbning.

"Hvis ikke vi i fagbevægelsen træder op mod en pil-skæv udvikling, hvem gør det så?" siger formand for LO København Per Olsen til Avisen.dk.

Bag kampagnen står blandt andet 3F, HK, FOA, Danmarks Lærerforening, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Magisterforening, PROSA og LO's sektioner i landets store byer.

EU-Kommissionen: Lad ålen være
Ingen ål må fiskes i Østersøen næste år. Det mener EU-Kommissionen, der i går fremlagde et nyt udspil om fiskekvoter.

Sådan et historisk totalforbud mod ålefangst i Østersøen falder ikke i ålefiskernes smag.

"Sagt på den udiplomatiske måde er det i hvert fald det sidste dødsstød til det traditionelle bundgarnsfiskeri, som har været en del af det danske kystmiljø i over 100 år," siger chefkonsulent og biolog Michael Andersen fra Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation.

WWF Verdensnaturfonden hilser derimod forslaget velkomment og påpeger, at ålen er mere truet end pandaen. Du kan læse mere om EU-Kommissionens forslag om ålefiskeri her.

Det sker i dag
- Regeringen fremlægger erhvervs- og iværksætterudspil. Det er kl. 10.00 hos virksomheden Trustpilot i København. Det bliver erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), der fremlægger udspillet.

- Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i samråd her til morgen fra kl. 8.00. Her  skal han redegøre for virksomheden KMD's IT-system, der har skabt problemer i forbindelse med implementeringen af kontanthjælpsloftet.

Forrige artikel Ældre Sagen føler sig forbigået: Ingen skatterabat til pensionisterne Ældre Sagen føler sig forbigået: Ingen skatterabat til pensionisterne Næste artikel Overblik: Her er regeringens 22 erhvervsinitiativer Overblik: Her er regeringens 22 erhvervsinitiativer