Parkinsonforeningen: Heunicke må skride ind over for medicinmangel

DEBAT: Almindelige apoteker har i stigende grad problemer med medicinforsyningen. Nu må sundhedsminister Magnus Heunicke få set på løsningerne, mener Parkinsonforeningen.

Af Michael Buksti
Landsformand, Parkinsonforeningen

I løbet af sommeren har flere medier bragt historier om, at der i stigende grad er problemer med medicinforsyningen til de almindelige apoteker.

Mange danskere tænkte sikkert, da de hørte om problemet, at der måtte være tale om en misforståelse. Ja, måske en sommerhistorie, som var blæst op, for mangel på medicin er da ikke noget, der forekommer i et land som Danmark.

Men som landsformand for Parkinsonforeningen må jeg desværre bekræfte, at der i øjeblikket hersker en udpræget mangel på visse typer af medicin.

Dagligt hører vi i Parkinsonforeningen om frustrerede parkinsonramte, som efter et besøg på deres lokale apotek er blevet sendt tomhændede hjem med beskeden om, at det præparat, som deres neurolog har udskrevet mod deres Parkinson, midlertidigt er udgået, og at apoteket desværre ikke ved, hvornår de får det på hylderne igen.

Men ikke nok med det. I samme omgang tilføjer de parkinsonramte, at de er blevet mødt med præcis den samme besked på naboapotekerne.

Medicinen er altafgørende
Udfordringen med manglen på medicin for personer, der har Parkinson, er, at den rette medicin er altafgørende for at sikre et rimeligt funktionsniveau og ikke mindst en ordentlig livskvalitet.

Kortvarige forstyrrelser i forsyningen kan selvfølgelig finde sted. Men den nuværende situation, hvor det ikke er muligt at få et klart svar på, hvornår medicinforsyningen er genoprettet, er uacceptabel.

Leveringsproblemer med for eksempel parkinsonmedicinen Sinemet er langtfra ny. For over et år siden rettede vi i Parkinsonforeningen således den første henvendelse til firmaet MSD for at gøre opmærksom på problemet.

Naturligvis kan der være andre præparater eller dosisformer, som kan anvendes. Men i forbindelse med en neurologisk sygdom som Parkinson er det vigtigt at forstå, at man ikke bare kan skifte fra en medicin til en anden.

Situationen er den, at der for parkinsonramte er få præparater at vælge imellem, og overgangen til et andet præparat kræver en lang tilvænning. Samtidig er udfordringen, at der kan være nye bivirkninger, som betyder, at man ikke kan tåle det nye præparat.

Overvejer krav om forsyningssikkerhed
Så nu, hvor ferietiden er ved at være ovre, og hvor der ikke er tegn på, at medicinforsyningen er tilbage til normal, vil jeg på vegne af landets parkinsonpatienter opfordre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til hurtigst muligt at få undersøgt, hvordan vi på den korte og lange bane kan komme manglen på medicin til livs.

Spørgsmålet er, om vi på længere sigt er nødt til at møde lægemiddelindustrien og importørerne med et krav om en slags forsyningssikkerhed.

Lige nu kan vi blot konstatere, at en række kronisk syge er frustrerede og føler sig ladt i stikken, da de ikke kan få et klart svar på, hvornår de kan få deres medicin.

Så kære Magnus Heunicke: Situationen er uholdbar. Kan vi ikke være enige om, at det må vi kunne gøre bedre her i Danmark?

Forrige artikel Dansk Erhverv: Afgift på plast kan skade miljøet Dansk Erhverv: Afgift på plast kan skade miljøet Næste artikel Greenpeace: Danske fødevarekæder skaber klimasammenbrud Greenpeace: Danske fødevarekæder skaber klimasammenbrud