Forlig på transportområdet: Tissepausen var en knast

OK20: Forlig på transportområdet sikrer de største lønstigninger siden finanskrisen. Det var dog tissepauser til buschaufførerne, som gjorde mest ondt på arbejdsgiverne. 

Efter over en måneds forhandlinger faldt der sent fredag aften en aftale på plads mellem Dansk Industri og 3F Transport om ny overenskomst på transportområdet.

Ifølge topforhandlerne har der været tale om komplicerede og særdeles hårde forhandlinger.

"Det her nok været den hårdeste omgang, jeg har været igennem," siger Jan Villadsen, der som formand for Transportgruppen i 3F siden 2007 har forhandlet adskillige overenskomster.

Tissepause kan ende i Arbejdsretten
Spørgsmålet om arbejdsmiljø har stået i centrum for forhandlingerne.

Mest opsigtsvækkende er nok, at det fremover kan ende i Arbejdsretten, hvis ikke buschauffører har adgang til ordentlige pause- og toiletfaciliteter.

Noget, som ellers er garanteret i lovgivningen, men som for mange chauffører alligevel er en daglig udfordring.

"Når lovgivningen svigter, og man for eksempel ikke har det rigtige arbejdstilsyn, så går det jo ud over vores medlemmer. Så det har vi været nødt til at lave en aftale om. Og det har ikke været helt let," siger Jan Villadsen.

Modparten hos Dansk Industri understreger, at forhandlingerne på dette punkt har været udfordret af, at kravene i de offentlige udbud til buskørsel er så hårdt strenget op, at det levner minimalt manøvrerum for arbejdsgiverne.

DI: Vi er blevet presset på lønnen
Med lønstigninger på 2.200 kroner om måneden over den treårige overenskomstperiode mener parterne at kunne garantere en reallønsstigning.

Udsagnet bakkes op af arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra FAOS, som over for Berlingske vurderer, at lønforhøjelsen udgør den største stigning siden 2008.

"Vi er blevet hårdt presset. De niveauer, vi har fået lagt på lønudvikling og fordeling af løn, er i den høje ende, men stadig ansvarlige," siger Lars Sandahl Sørensen.

Dette er en forkortet version af en artikel fra Altinget Arbejdsmarked. I den oprindelige artikel kan du blandt andet læse, hvorfor social dumping ikke har fyldt noget i forhandlingerne, og hvorfor en lokalafdeling på forhånd opfordrer sine medlemmer til at stemme nej til aftalen. 

Forrige artikel Aftale: Sådan vil et bredt flertal bruge pengene fra social fond Aftale: Sådan vil et bredt flertal bruge pengene fra social fond Næste artikel Seruminstitut overførte data om danske kvinder ulovligt til USA i næsten et år trods henvendelse fra tilsyn Seruminstitut overførte data om danske kvinder ulovligt til USA i næsten et år trods henvendelse fra tilsyn