Ny DI-chef langer ud efter rival: ”SMVdanmark er gode til at råbe på sidelinjen”

Kim Haggren er DI’s nye SMV-chef. Opgaven er at generobre SMV-dagsordenen fra SMVdanmark, som han kritiserer for at male et falskt billede af DI. SMVdanmark afviser kritikken og går til modangreb på DI. 

”Jeg har svært ved at forstå SMVdanmarks modsætningsfortælling.”

Ordene kommer fra Kim Haggren, der netop er tiltrådt som chef for iværksættere, SMV’er og regelforenkling i DI.

Kim Haggren oplever nemlig, at konkurrenten SMVdanmark forsøger at skabe en fortælling om sig selv som den eneste erhvervsorganisation i Danmark for små og mellemstore virksomheder – og at de andre organisationer dermed kun skulle være en klub for de store selskaber.

Men det er langt fra virkeligheden, mener han.

”DI er landets største organisation for små og mellemstore virksomheder. SMVdanmark er gode til at stå og råbe på sidelinjen, men når der skal skabes resultater og reelle løsninger, er de ofte ikke med i lokalet.”

SMVdanmark: DI tager de stores parti

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, forstår ikke kritikken fra DI.

”Vi er glade for, hvis udnævnelsen af en branchechef betyder, at DI nu begynder at fokusere på SMV-dagsordner. Vi har gang på gang oplevet, at når diskussionen handler om de store virksomheder mod de små, så har DI konsekvent taget de stores parti," lyder det i et skriftligt svar fra Mia Amalie Holstein. 

Hun oplister resultater, som SMVdanmark har kæmpet for at sikre.

"Vi har masser af politiske resultater i bagagen, for eksempel den nye barselsfond for selvstændige og udvidelserne af hjælpepakkerne til selvstændige. Det skyldes måske, at SMVdanmark har omkring 3.000 flere SMV’er end DI, og at vi udelukkende taler SMV’ernes sag,” siger Mia Amalie Holstein.

Kim Haggren mener ikke, at DI har fejlet på SMV-dagsordenen, men han medgiver, at der er plads til forbedring.

”Vi har måske ikke været tydelige nok på, at vi faktisk er den største og mest indflydelsesrige SMV-organisation i Danmark. Det har vi ikke været gode nok til at kommunikere, men nu er det min opgave at sætte fokus på det, så det bliver markant bedre at være en SMV i Danmark.”

Men hvordan skal det så blive markant bedre at være en SMV i Danmark?

Svaret er, at SMV’erne skal fylde mere i den offentlige debat på grund af deres store betydning for dansk økonomi, lyder det.

”Med kaptajnkasketten på i forhold til små og mellemstore virksomheder vil jeg omsætte holdninger til handlinger. Resultaterne kommer ved at besøge virksomhederne og derefter forholde virksomhedernes problemer til politikerne,” siger DI-chefen.

Kritik af voksende regelbyrde

Kim Haggren har nemlig en overordnet ambition om at huske offentligheden på, at de små og mellemstore virksomheder er rygraden i dansk erhvervsliv – og således også i Industriens Hus hos DI.

Kim Haggren nævner som eksempel, at han for nyligt besøgte en virksomhed i Præstø med erhvervsminister Simon Kollerup. Omdrejningspunktet for besøget var mængden af byrder, som ifølge DI er alt for stor.

”I mange virksomheder er administrationen lille, og fokus ligger på den produktion, der tilfører værdi til selskabet. Så helt konkret vil vi fjerne de byrder, som ikke giver nogen værdi for virksomhederne.”

Kim Haggren kritiserer politikernes iver efter hele tiden at opfinde nye regler.

”Alle regeringer har en ambition om at gøre en masse ting. Deres ambition er jo sjældent at fjerne en masse. De bygger sten på sten på sten og glemmer, at fundamentet står og svajer,” siger han.

DI foreslår at fjerne byrder for tre milliarder kroner samt at indføre en regel, der sikrer, at for hver ny byrde skal to andre byrder afskaffes.

Virksomheder skriger på arbejdskraft

Ud over et opgør med de byrder, der tynger små og mellemstore virksomheder i Danmark, vil Kim Haggren i sin nye stilling også sætte manglen på arbejdskraft på dagsordenen.

Kim Haggrens kontakter i de små og mellemstore virksomheder fortæller ham, at de har støvsuget lokalområdet for arbejdskraft og stadig efterspørger mere.

”Vi kommer til at mangle både veluddannet og ufaglært arbejdskraft i de kommende år. Så arbejdsstyrken skal opgraderes, og vi skal udnytte de kompetencer, vi har. Jeg besøger virksomheder, der skriger på det.”

”SMV-området trænger til nogle udspil fra os, der viser, at vi faktisk er organisationen for små og mellemstore virksomheder. Det er en vigtig opgave for mig at slå fast,” siger Kim Haggren og understreger, at 93 procent af virksomhederne i DI hører under SMV-segmentet.

DI præsenterede for nyligt et udspil med det formål at øge arbejdsudbuddet med 11.000 personer. Pakken går ud på at give folk med ret til efterløn en kontant præmie for at afslå efterlønnen samt at sænke dimittendsatsen.

”Det er for tyndbenet”

Også rivalen SMVdanmark har præsenteret en plan, der kan øge arbejdsudbuddet til gavn for de små og mellemstore virksomheder.

I forbindelse med lanceringen af planen langede SMVdanmark i Berlingske ud efter blandt andre DI for at være for uambitiøse.

”SMVdanmark har åbenbart et behov for at gå ud i pressen og påstå, at vi er uambitiøse med hensyn til arbejdsudbud, men jeg har svært ved at se deres argumenter. Ingen anden organisation er så ambitiøs og seriøs i deres analyser som DI” siger Kim Haggren og fortsætter: 

”Deres analyser er efter min opfattelse ofte mangelfulde og baseret på meget lidt data. Hvis de gerne vil samarbejde med os, kræver det, at de er en smule mere ambitiøse med deres datagrundlag. Det er for tyndbenet.”

Den påstand afviser SMVdanmark.

”Finansministeriet har vist, at selvom DI i sit vækstudspil påstår, at man får 77.000 i job, så rækker det kun til ca. 20.000 personer. Der har vi fremsat et vækstudspil, der fik flere i job end DI og holdt, hvad det lovede. Vores analyser er gennemarbejdede og solide, og DI må vænne sig til, at SMVdanmark er blevet en markant stemme i debatten,” siger Mia Amalie Holstein.

Forrige artikel Justitsministeriet opsiger aftale med omdiskuteret vagtfirma Justitsministeriet opsiger aftale med omdiskuteret vagtfirma Næste artikel Nyt samlingssted for grøn omstilling åbner i København Nyt samlingssted for grøn omstilling åbner i København