Ny ældreminister besøgte plejehjem, der mangler hænder. Hun havde dog ingen løsning med

Københavns sundheds- og omsorgsborgmester tog imod ældreminister Mette Kierkgaard på plejehjem. Her fortalte ministeren, at hun vil ”kigge ind i” rekrutteringsudfordringen og fremhævede arbejdet med faste teams.

Landets nye ældreminister, Mette Kierkgaard fra Moderaterne, lagde mandag middag vejen forbi plejehjemmet Møllehuset på Nørrebro i København.

Her stod sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) og forstander Iben Alsholm klar til at byde den nye minister velkommen og vise hende rundt plejehjemmet.

Borgmesteren stod dog også klar med et budskab til den nye minister, nemlig at der er udbredt mangel på kvalificerede medarbejdere på mange af landets plejehjem.

“Vi står i en rigtigt svær situation på ældreområdet. En situation, hvor der bliver flere ældre, hvor det er rigtig svært at få de unge ind på sosu-uddannelserne, og hvor vi mangler arbejdskraft næsten i hele landet, og særligt hovedstadsområdet mangler virkelig, virkelig meget arbejdskraft på det her område,” sagde Sisse Marie Welling og tilføjede, at medarbejderne er forudsætningen for en værdig ældrepleje.

Fremhæver faste teams

Ifølge Mette Kierkgaard var formålet med besøget at få input til arbejdet som minister. Hun blev udpeget d. 15. december, da statsminister Mette Frederiksen præsenterede den nye SVM-regering.

{{toplink}}

På plejehjemmet Møllehuset fortalte forstander Iben Alsholm og hendes medarbejdere den nye minister, hvordan de har forsøgt at forbedre dagligdagen for både medarbejderne og de ældre ved at sørge for, at medarbejderne arbejder i faste teams. Det er et team, der udover social- og sundhedspersonale også består af socialpædagoger og sygeplejersker. De faste teams er populære blandt medarbejderne.

Netop de faste teams var også, hvad ministeren fremhævede, da hun mod slutningen blev spurgt af pressen, hvad hun tog med sig fra besøget.

“Vi skal jo til at lave en ny ældrelov i den nye regering, og der er det altid vigtigt at vide, hvad det er, man har med at gøre. Noget af det, jeg hæfter mig ved fra besøget i dag, er det, som en af medarbejderne fortæller, det med de faste teams,” sagde Mette Kierkgaard.

 

”Uden tvivl en stor udfordring”

Den nye ældreminister havde ved besøget på plejehjemmet Møllehuset knap tre minutter til at svare på i alt fire spørgsmål fra tre fremmødte journalister. Før ministeren sagde “tak for jeres tid”, nåede hun dog at sige:

“Og så hører jeg også, at det er ikke sådan, at der kommer en masse ting, man ikke kan honorere som institution og som personale. Jeg spørger på et tidspunkt, om der er noget, man ikke har kunnet imødekomme af det, som de ældre har efterspurgt og ønsket, og det er der faktisk ikke.”

Der er en del af kommunerne, der har problemer med at rekruttere medarbejderne, der skal til for at drive plejehjemmene. Hvad har I tænkt jer at gøre ved det?

“Det er også en kæmpe dagsorden i regeringsgrundlaget generelt set. Alt det her med, hvordan vi løser rekrutteringsudfordringen, for det er uden tvivl en stor udfordring på vores område. Det er også klart noget af det, vi skal kigge ind i,” sagde ministeren uden at uddybe sit svar.

Lagt op til lønløft

I regeringsgrundlaget er der et helt afsnit om rekruttering af medarbejdere i den offentlige sektor. Det fremgår ikke mindst, at regeringen fra 2024 vil afsætte en milliard kroner om året – stigende til tre milliarder kroner årligt i 2030 – til et ekstraordinært løft af løn og arbejdsvilkår.

”Regeringen anerkender, at løn og arbejdsvilkår også har betydning for mulighederne for at fastholde og rekruttere dygtige og engagerede medarbejdere,” skriver regeringen i sit grundlag.

{{toplink}}

Løftet om højere løn til offentligt ansatte blev præsenteret under valgkampen, da statsminister Mette Frederiksen med flere S-ministre holdt pressemøde på plejecenter Sølund i København kort før valgdagen. Her fortalte den daværende regering om syv såkaldte principper. Det første af dem lød, at det ekstraordinære lønløft ”skal bidrage til at løse rekrutteringsudfordringerne”.

S-regeringen fremhævede konkret ældreområdet, sundhedsvæsnet, daginstitutionerne og kriminalforsorgen som områder, hvor medarbejderne skal have del i det ekstraordinære lønløft.

Af grundlaget for SVM-regeringen fremgår det, at lønmodtagerne til gengæld for lønløftet skal bidrage med blandt andet øget fleksibilitet og øget brug af lokal løndannelse.

Forrige artikel S-regering havde fattigdomsgrænse klar i skuffen. Men ny regering har ikke taget stilling endnu S-regering havde fattigdomsgrænse klar i skuffen. Men ny regering har ikke taget stilling endnu Næste artikel Statsrevisorer kritiserer manglende styring af brigadeopbygning Statsrevisorer kritiserer manglende styring af brigadeopbygning