Minister: KORA- og SFI-sammenlægning går ikke ud over forskningen

Simon Emil Ammitzbøll (LA) i Folketinget 24. marts 2017.

TV: Al den forskning, der i dag sker ved SFI og KORA, vil kunne foretages fremadrettet, når de to bliver slået sammen. Det understregede indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), da forslaget blev førstebehandlet i Folketinget.

Fredag blev sammenlægningen af Kora og SFI førstebehandlet i Folketinget.

Ingen partier er direkte imod forslaget, men flere ordførere udtrykte dog skepsis for dele af forslaget og har dermed endnu ikke taget endelig stilling.

En af bekymringerne, som Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, gav udtryk for, var, hvorvidt sammenlægning vil gå ud over den frie forskning og grundforskningen. Derudover var flere ordførere bekymrede for, at SFI ville blive opslugt af Kora, så SFI’s mere socialorienterede forskning ville gå tabt.

Det afviste økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), dog.

"Det er vigtigt for mig at understrege, som jeg også har besvaret i udvalgsspørgsmål, at al den forskning, der i dag er på SFI og Kora, vil kunne foretages af det nye center," sagde han.

"Intet, man gør i dag, vil man ikke også kunne gøre fremadrettet," tilføjede han.

Ros til ministeren
Flere af ordførerene havde dog også ros til overs til ministeren, fordi det er sket ændringer på nogle af de områder, der særligt har mødt kritik. Eksempelvis er der kommet færre embedsfolk og flere folk fra forskningsområdet i det nye centers bestyrelse, hvilket flere partier mener, er afgørende.

Enhedslisten mener dog stadig, at fordelingen skal være endnu mere udtalt i forskernes favør.

"Der er godt, at man har hørt på kritikken om bestyrelsens sammensætning. Men der er fortsat overvægt af repræsentanter fra embedsværket og altså et mindretal af de uafhængige folk fra forskningen," påpegede Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Sammen med Radikale, SF, Alternativet og Socialdemokratiet nævnte Enhedslisten flere områder, der skal belyses i udvalgsarbejdet, før de endelig tager stilling til forslaget. Regeringen og Dansk Folkeparti er for forslaget.

Formålet med sammenlægning af de to forskningscentre er at spare penge på administrative forhold samt at samle viden fra de to områder i et fælles forskningscenter. Det anslås, at forslaget vil give en besparelse på fem millioner kroner et år efter implementeringen og ti millioner kroner to år efter.

Se et sammendrag fra debatten ovenfor.

Forrige artikel S og DF vil sikre lejere i boligskatteaftale S og DF vil sikre lejere i boligskatteaftale Næste artikel Ny måling: Konservative går frem Ny måling: Konservative går frem