Mette Frederiksens brud med Radikale var planlagt i årevis

Ny bog bidrager med nye detaljer om Mette Frederiksens første år som statsminister og om hendes forberedelse til jobbet. Det udpensler også konflikten med Søren Brostrøm i coronakrisens første fase

Socialdemokratiets brud med De Radikale var planlagt flere år, før det blev meldt ud i 2018.

Det fremgår af bogen ’De første år’, som udkommer mandag. Bogen er skrevet af forfatter og journalist Anne Sofie Kragh, der har interviewet såvel statsminister Mette Frederiksen som en række af hendes nærmeste medarbejdere.

Ifølge bogen bad Mette Frederiksen allerede i foråret 2016 sin personlige rådgiver Martin Rossen og daværende folketingsmedlem Henrik Sass Larsen om at skrive et oplæg om det positive potentiale i at danne en ren S-regering.

Oplægget blev skrevet under en rejse til Spanien og fik derfor navnet Malaga-manifestet. I dokumentet anbefalede de to socialdemokrater, hvad de kaldte ”en manøvredygig regering”, der kunne lave udlændingepolitik til højre i folketingssalen og velfærdspolitik til venstre.

Først to år senere – grundlovsdag 2018 – blev planen offentlig kendt, da Mette Frederiksen slog fast, at hun ikke ville tage De Radikale med i en ny, socialdemokratisk ledet regering.
Baggrunden var – ifølge bogen – i høj grad Mette Frederiksen frustration over samarbejdet med De Radikale i SR-regeringen, hvor Frederiksen først var beskæftigelsesminister og siden justitsminister.

Anbefaling blev skrevet i hånden 

Bogen tilføjer også på andre punkter nye detaljer til kendte, politiske forløb.

Det gælder ikke mindst coronakrisen, hvor bogen bekræfter billedet af nogle meget hårde opgør mellem Statsministeriet og Sundhedsstyrelsen i krisens første fase.

Mens Mette Frederiksen hellere ville tage et skridt for meget end et for lidt, så var Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, stærkt optaget af ikke at skræmme befolkningen. Derfor strittede han imod mange af de initiativer, der blev taget i foråret 2020.

Det førte til en stribe hårde konfrontationer, heriblandt en, hvor Søren Brostrøm angiveligt truede med at udeblive fra et pressemøde, hvis statsministeren gik meget længere end hans anbefaling. 

Til gengæld afslører bogen, at der rent faktisk lå en skriftlig indstilling fra sundhedsmyndighederne, da regeringen i marts 2020 lukkede Danmark ned. 

Indstillingen havde dog en lidt usædvanlig karakter: det var nemlig en håndskrevet lap papir, nedfældet af Sundhedsminsteriets departementschef Per Okkels, på baggrund af mundlige anbefalinger fra Kåre Mølbak, der var chef for Statens Serum Institut.

Med den lap papir i hånden kunne Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, gå til statsministeren og sige, at der var sundhedsfaglig opbakning til en nedlukning af al unødig samfundsaktivitet. Kåre Mølbak hældte modsat Brostrøm til at følge det udstrakte forsigtighedsprincip, som både Mette Frederiksen og hendes departementschef også foretrak.

 
Bogen ’Det første år’ udkommer mandag og bliver anmeldt i Altinget samme dag.

Forrige artikel Seks spørgsmål til Joy Mogensen om udflytningsplan: Seks spørgsmål til Joy Mogensen om udflytningsplan: "Holstebro er en kommune med en rigtig høj kunstnerisk ambition" Næste artikel Ugen i dansk politik: Afslutningsdebat i Folketinget og ny rapport om dansk økonomi Ugen i dansk politik: Afslutningsdebat i Folketinget og ny rapport om dansk økonomi