Mette Frederiksen: "Vi skal ikke have en slap skole"

Statsministeren stempler ind i debatten om folkeskolen og kræver "tydelige rammer og tydelige voksne".

En række politikere har de seneste uger krævet handling, efter mediernes har beskrevet sager om voldelig eller krænkende adfærd fra elever på to folkeskoler.

Nu melder statsminister Mette Frederiksen sig ind i debatten med et opslag på Instagram, hvor hun udtrykker sympati med de berørte forældre og børn.

"Tænk at gå i skole om morgenen, og så gå derfra om eftermiddagen med ar på både krop og sjæl. Det er ganske enkelt forfærdeligt," skriver hun og slår fast, at selvom skolen skal rumme alle børn, kan det være nødvendigt at finde andre løsninger:

"Man kan også være så ødelæggende i sin adfærd, at det store flertal af børn skal beskyttes. Her må vi træde i karakter. Stoffer, chikane, seksuelle krænkelser og overgreb. Intet af det kan der være plads til i folkeskolen."

Mette Frederiksen vil ikke have den sorte skole tilbage, men vil heller ikke have en "slap skole", skriver hun i Instagram-opslaget.

{{toplink}}

Lærerens autoritet

Mette Frederiksen kobler de aktuelle sager med sin åbningstale i Folketinget i oktober, hvor hun talte om lærernes autoritet.

"Vores børn har brug for tydelige rammer og tydelige voksne. Det må være læreren, der bestemmer. Og i alle fællesskaber skal der være en autoritet, der sikrer, at spillereglerne respekteres," skriver statsministeren.

I sin åbningstale talte Mette Frederiksen blandt andet om behovet for at ryde ud i skolens bindende læringsmål og om et ønske om at genindsætte læreren som autoritet.

Flere medier har de seneste uger berettet om, at elever i indskolingen på Borup Skole i Køge har udsat hinanden for krænkende adfærd, trusler og vold. Siden har forældre til elever på Agedrup Skole i Odense sendt et bekymringsbrev om lignende forhold.

Regeringen præsenterede i oktober et udspil om folkeskolen, og der er i øjeblikket forhandlinger om en aftale.

Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) holdt i sidste uge møde med ordførere fra Folketingets partier om sagerne fra Køge og Odense.

På et efterfølgende pressemøde gav ministeren udtryk for et ønske om at skærpe ordensbekendtgørelsen. 

Ministeren har desuden bestilt et overblik over, om de to sager er udtryk for en generel tendens på landets skoler. Derefter vil han se på, om der er behov for flere sanktionsmuligheder, når elever overtræder ordensreglerne.

{{toplink}}

{{toplink}}

Forrige artikel Rusland er tilbage i varmen i Arktisk Råd Rusland er tilbage i varmen i Arktisk Råd Næste artikel Få overblikket: Her er hovedpunkterne i Klimarådets årlige statusrapport Få overblikket: Her er hovedpunkterne i Klimarådets årlige statusrapport